tag:blogger.com,1999:blog-35913151.post2586225825570465245..comments2024-02-26T20:29:08.856+03:00Comments on PUNTO: Köyde dut pekmezi böyle yapılır!Puntohttp://www.blogger.com/profile/07947887928366114678noreply@blogger.comBlogger4125tag:blogger.com,1999:blog-35913151.post-90375975567590925732010-11-04T10:15:53.126+02:002010-11-04T10:15:53.126+02:00Haklısın Sevgili Pınar. Anadolu yokluk içinde varl...Haklısın Sevgili Pınar. Anadolu yokluk içinde varlık yaratmış yıllarca. <br />Fotoğraflar Kemaliye'nin bir köyünden. Gazeteci bir arkadaşım kendi köyünden çekmiş. Bilgiler de ona ait.<br />Benim çocukluğumda da Karadeniz'de kokulu üzümden pekmez yapılırdı. Bir de pepeçura.Hatırladığım pelte kıvamında üzüm ve mısır unundan yapılan bir tatlıydı.Puntohttps://www.blogger.com/profile/07947887928366114678noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-35913151.post-89379041536825914842010-11-04T09:59:25.727+02:002010-11-04T09:59:25.727+02:00Akın Amca
12-14 yaşlarımdayken pekmez yapım işine ...Akın Amca<br />12-14 yaşlarımdayken pekmez yapım işine katılmıştım. Ne kadar zor ve zahmetli olduğunu hatırlıyorum. Öyle ki bu işe bir daha hiç bulaşmamaya karar verdik annemle. Oysa anneannem gençliğinde teneke teneke pekmez yaparmış. Çünkü o vakitler şeker yok. Herle yapımında, sabah kahvaltıda, yemek niyetine tüketilecek yegane gıdaymış uzun kış boyunca... Çok emek veriliyor.<br />Çok faydalı Pınarın Kulubesihttps://www.blogger.com/profile/09959872475348075364noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-35913151.post-1597593348182921882010-10-26T10:58:44.292+03:002010-10-26T10:58:44.292+03:00Arkadaşımdan naklen anlattığım bu usul, yıllarca k...Arkadaşımdan naklen anlattığım bu usul, yıllarca köylerde uygulanan bir usul Sevgili Dilek. Pekmezi de kendileri için yapıyorlar.<br />Kurutmanın güneşte yapılmasının nedenini bilemiyorum. Nem olmayan bölgelerde güneşte kurutma şekli çok yaygın. Belki de geniş alanlara serilen ürünün kurutulmasının kolaylığı bu şeklin tercih nedenidir. <br />Nemsiz ortamlarda mantarın yaşaması zor olabilir. Puntohttps://www.blogger.com/profile/07947887928366114678noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-35913151.post-47947655059350222842010-10-26T03:51:09.603+03:002010-10-26T03:51:09.603+03:00Sayenizde bir nasil yapiliri daha gormus olduk, te...Sayenizde bir nasil yapiliri daha gormus olduk, tesekkurler!<br /><br />Yalniz Akin amca, bu kurutma, acik havada bekletme isleminden ben korkar oldum. Hani dis ulkelere gonderilen kuru meyvelerde aflatoksin var denip geri donmustu ya, o bir cesit mantarmis ve dogru kurutma yapilmayan ortamlarda urermis. En iyisi firinlama imis. Onu ogrendigimden beri kayinvalidemin guneste kurutarak yaptigi Bercestehttps://www.blogger.com/profile/03611119834516206122noreply@blogger.com