Sarıyer Belediyesi her pazartesi "geri dönüşüm" torbalarına aksatmadan topluyor.
Geri dönüşüme ilgisizlik korkutucu!
Sitemizin bağlı olduğu Sarıyer’den pek hizmet alamamıştık. Başkanların halk tarafından seçildiği modellerde particilik olmamalıydı.
Her şeyde olduğu gibi bu modeli de kuşa çevirdik. Partiler hep devrede oldular.
Son seçimi CHP’li başkan kazanınca sevindik. Yıllarca farklı partinin adayına oy verdiğimiz için alamadığımız hizmeti belki alacaktık.
Zaman zaman alıyoruz artık. Pek şikayetimiz yok.
Beni asıl sevindiren Sarıyer Belediye’sinin başlattığı ve ısrarla uyguladığı geri dönüşüm uygulaması.
Önce yetkililer geldi, projeyi anlattılar.
Geri dönüşümle doğal kaynaklarımızın korunacağını, enerji tasarrufu sağlanacağını, ekonomiye katkı sağlayacağını, atık miktarlarında azalma olacağını biliyorduk.
Biz de katkıda bulunduk, uygulama başladı.
Önce daire kapılarına poşetleri bıraktılar. Bir hafta sonra yani pazartesi günü gelip geri dönüşüm çöplerini alacaklarını söylediler.
Gerçekten pazartesi günü geldiler, poşetleri topladılar, yerine yenisini bıraktılar.
Uygulama bir kaç aydır sürüyor. Belediye açısından sorun yok. Programı aksatmıyorlar.
Asıl sorun bizlerde.
700 daireli sitenin genel kurullarına 30-40 kişi katılır. Yıllardır duyarsızdır bu işlere komşularımız. Eğer bir derdi varsa katılır o zaman. Yani katılım oranı yüzde beş civarındadır.
Haftalık geri dönüşüm torbaları da ancak 30-40 torba kadar. Yani yüzde beş.
Kıyaslama ve benzeme ilginç değil mi?
Demek ki sitemizde oturanlar ın ancak yüzde beşi duyarlı bu tür uygulamalara.
Gelelim olayımıza.
Bazı daireler beleş poşet bulduk diye her türlü çöplerini bu poşetlere dolduruyorlar.
Çoğu daire geri dönüşüm nedir diye düşünmüyor bile.
Belki de inanmıyor.
Belediye yetkilileri ısrarla geri dönüşümden gelen paralarla burslu çocuk okuttuklarını söylüyorlar.
Ülke sevgisinin yavaş yavaş yok olduğunu, daha doğrusu yok edildiğini görüyor insan.
Bananecilik iliklerimize işlemiş. Önce ben egosu yerleşmiş.
Ülke bir dönüşümün içinde.
Gören yok. Aldıran yok.
Sonunda dizimizi dövmemiz çok yakın.
9 yorum:
Isvec'te geri dönusum haricindeki toplanan cöpun agirligiyla dogru orantili site para öduyor. Belediye böyle bir sistem gelistirse, belki komsular da birbirinin oto kontrolu olur. Yanlis cöp atmaya cekinirler, görgusuz ve duyarsiz olanlar...
Katılıyorum size Sevgili Alp ve Ege'nin annesi. İsveç'teki uygulamayı Türkiye'ye uygulamak çok zor. Para alınırsa tüm sokaklar çöp yığınına dönebilir. Sitede bile gece çöpünü yol kenarlarına bırakanlar var. İlkel yaşadığımız bir gerçek.
bizim evde haftada bir veya iki dolduruyoruz, Asmakent 4 önünde sokakta konteyner de var, onlar devam ettikçe biz de devam edeceğiz :)
Bizde sokaga konan cop konteynerlari var geri donusum icin. Hep agzina kadar dolu oluyor! Ertesi gun sabah bakiyorsunuz cop toplayan siviller bosaltiyor. Aksama agzina kadar doluyor. Belediye onlar da ekmek yiyor diyor! Sizin sitedeki duruma sasirdim. Zira oranin egitim oraninin yuksek oldugunu dusunurdum ama bu usengeclikle ayni oranda degilmis demek ki. Bir de acaba copu evde 1 hafta bekletme derdi olabilir mi? Annemin en buyuk itirazi buna idi mesela. Hala arada caktirmadan cope ativeriyor. Ben de usenmeden geri donusum icin ayirdigimiz torbaya cikartiyorum oradan.
Daha önce geri dönüşüm konteynerleri vardı Sevgili Dilek. Belediye yetkilileri o uygulamanın verimli olmadığını söylemişlerdi. Oraya da her türlü çöp atıldığı için ayırım zor oluyormuş.
Evde bekletmenin "zorluğu" bir neden olabilir ama her dairenin balkonu var. Kokmayan bu atıklar balkonlarda bekletilebilir.
Sanırım asıl sorun ilgisizlik. Yoksa inanan ve kararlı olan insan bu torbaları bir şekilde muhafaza edebilir diye düşünüyorum.
Ingiltere'deyken bize kutular vermislerdi Akin amca. Maviler pet sise, sut sisesi, plastikler icindi. Siyah ise gazete, brosur, kagit atiklar, cam, tenekeler icindi. Kimse bunlari evin icinde tutmazdi. Herkes bahcesinde biriktirdi. Apartman dairesinde otururken ben de sinir olurdum. Zira kutular sokakta bekletilir, copculer tarafindan tekmelenir, cer cop bulasir, islanirdi. O kutuyu evin icine sokmak istemezdim. O yuzden bir defasinda ayri ayri copleri naylon torbalarla indirdim. Almamislar! Temizlik ugruna yuzkarasi oldum apartmanin :) Sonra baktim olmuyor, evde gene naylonda istifledim, cikan kutularin uzerine koydum! Illa ki biriktirdim ama kutuyu da asagi indirmedim :) Tum bunlardan baska bir de buyuk yesil konteynerlar vardi, bahce cimleri, dallar, ozetle bahce artiklari ve evin meyve sebzeden geri kalanlari onun icinde toplanirdi ve onlardan da kompost yapilirdi! Geri donusumle ilgili oldugu icin buraya bunlari not dusmus olayim. Titizligi de ;-P En onemlisi de, belediye secmece copleri kontrol ediyordu. Copunde geri donusum copune atilacak bir malzeme olan varsa da ona cok buyuk cezalar kesiyordu...
Akin amca, aklima gelmisken, siz sitenin cimlerini bicince cikanlari ne yapiyorsunuz? Kompost yapma sansiniz yok mu? Sonra gullerin, ciceklerin altina serebilirsiniz, gubre niyetine.
Sevgili Dilek; geri dönüşüm artıklarını toplamak için belediyelerin insanlara fazla külfet yüklemeden atıkları alma projeleri geliştirmeleri gerektiğine inanıyorum.
Ağabeyim Teksas'taki uygulamayı fotoğraflı anlatmıştı blogda.
Tabii küçük kasabalarda uygulanan bir yöntem.
Büyük konteyneri sokağa koyuyorlar. Her türlü çöp atılıyor oraya. Konteynerin altında- yeraltında- oda var. Oradan belediye çalışanları ayırıyor atıkları.
Çimler, yapraklar küçük dallar konusunda biz de kafa yoruyoruz.
Çimler benzin motorlu çim kesme makinaları ile kesildiği için ziraatcılar olumsuz bilgi veriyorlar.
Yapraklar için depolama yeri gerekiyor. En az 2-3 yıl kalmalı depoda diyorlar. Bu konuda karar veremedik.
Karar veremediğimiz bir başka konu da yağmur sularının toplanması.
Site yapılırken düşünülmemiş. Şimdi ise suya verilen para kıyaslanıp maliyetli diye kimse tamam demiyor.
Oysa ben yazlıkta topluyorum yağmur sularını.
Akin amca, bahce atiklarinin geri donusumu icin sistemler var. Oyle kapali beton bir depoda olmuyor bu is. Gomuyorsunuz. Arada karistiriyorsunuz. Bu da 3-4 ayda sureci bitiriyor bildigim kadariyla. Bir de solucanli sistemler var. Onlarin suresi daha kisa. Internetten kaynak bulup size gondereyim. Bende de bu sistemlerin fotograflari var. Yagmur sulari icin biliyorsunuz bir yazi yazmistim. Sizden yanayim. En basit uygulama da altina bir bidon ve gorevli seklinde :) Ama cok yagmurlarda bu calismaz.
Sitede pek yer yok gibi Sevgili Dilek. Kaynakları gönder değerlendirelim.
Yorum Gönder