7 Haziran 2012

Altın, gümüş çaldırılan Çiha kuşu!

Muharrem Kaptan yazıyor:
Rize'de kargagillerden Çiha ( alakarga) diye adlandırılan bir kuş yaşar. Bu kuş kargadan biraz küçük ama daha akıllıdır. Yavru iken alınıp muhabbet kuşu gibi eğitiliyor. Çok oyuncu bir kuş ve en çok parlak metallere meraklıdır. Bazı kötü niyetli kişiler bu kuşu hırsızlıkta da kullanıyor. Açık pençerelerden evin içine salıp altın, gümüş vs. gibi parlak takıları çaldırıyorlar.
Akrabamız Fadime'nin eşinin bir arkadaşı da çiha kuşu besliyormuş. Bir gün bahçede birkaç arkadaş oturuyor, çay içip muhabbet ediyorlarmış. Arkadaşının arabasının anahtarları da masanın üzerindeymiş. Çiha onlarla oynuyormuş. Bir ara anahtarları ağzına alıp havalanmış. Masadakiler hemen fırlayıp kuşu hem takip edip hem de çağırıyorlarmış. Ama o hiç oralı bile değilmiş.
Bir evin çatısına konmuş. Evin çatısına çıkmışlar. Oradan kalkmış bir ağaca konmuş. Hemen koşup ağaca çıkmışlar, oradan da kalkıp başka bir evin çatısına konmuş.
Bu şekilde o önde insanlar peşinde bütün köyü dolaşmışlar. Av tüfeğiyle vuralım demişler ama sahibi kıyamamış. Neyse ki kuş yorulmuş anahtarı ağzından düşürmüş.
Peşinden giden insanlar da yorgun ve perişan bir şekilde anahtarı almışlar da bu garip kovalamaca da bitmiş.

Hiç yorum yok: