Mardin, tarihi ve görsel değerleri ile Güneydoğunun
şiirsel kentlerinden biri. Mardin, farklı
dini inanışlar paralelinde, camiler, türbeler, kiliseler, manastır ve benzeri
dini eserler barındırır.
Mardin'in tarih boyunca
birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olması kent mutfağına da yansır. Özellikle
yöresel baharatlar kente özgü yemeklere bambaşka bir tat ve görüntü
katmaktadır. Mardin mutfağından bazı mezelerin isim ve yapılışlarını sizlerle
paylaşıyorum:
SEBZELİ PATLICAN: 1 kg patlıcan, 2
adet domates, 3 adet çarliston biber, 200 gr nar ekşisi, 150 gr zeytinyağı, 6
diş sarımsak, Bir çay kaşığı tuz. Hazırlanışı: Patlıcanlar közlenir ve bıçakla ince ince doğranır. Sırasıyla tüm malzemeler kıyılır ve karıştırılır.
HUMUS: 1 kg nohut, 200 gr tahin, 250 gr sıvı yağ, 40 gr
tuz. Hazırlanışı:
Önceden haşlanmış nohut ezilir. Sıvı yağ eklenir, tuz katılarak tahin ile
yoğrulur.
FİRİK SALATASI: 1 kg firik buğdayı, 8 bardak su,
500 gr piliç bonfile, 6 diş sarımsak, 1 su bardağı limon suyu, 1 tatlı kaşığı
tuz, 1 su bardağı zeytinyağı, Yarım
demet taze nane. Hazırlanışı: Firik buğdayı, tavuk etiyle
beraber suda haşlanır. Oda sıcaklığına ulaşınca; sarımsak, taze nane ve limon
suyu eklenerek lapa kıvamına gelene kadar ezilir. Zeytinyağı ve tuz eklenerek
servis yapılır.
ZEYTİN SALATASI: 1 kg zeytin, 1,5 demet maydanoz,
200 gr ceviz, 50 gr kişniş, 1 çay bardağı limon suyu, 200 gr nar ekşisi, 1 su
bardağı zeytinyağı, 20 gr. pul biber. Hazırlanışı: Bütün malzeme derince bir kapta
harmanlanır. Üzerine ceviz eklenerek, servise sunulur.
MUAMMARA: 1 kg peksimet ekmeği, 300 gr biber salçası, 250 gr. nar ekşisi, 1
su bardağı zeytinyağı, 6 diş sarımsak, 200 gr pekmez, 250 gr ceviz. Hazırlanışı: Peksimet ekmeği, elde iyice
ufalanarak ezilir. Zeytinyağı ve biber salçası eklenerek yoğrulur. Kıvamını
buluncaya kadar, nar ekşisi ile pekmez karışımı ilave edilir. Sarımsaklar
cevizle birlikte ezilerek, harcın içine eklenir ve servise hazırlanır.
MAŞ FASULYESİ: 1kg maş, 4 adet domates, 1
demet maydanoz, 200 gr ceviz, 6 diş sarımsak, 1 su bardağı zeytinyağı, 200 gr.
nar ekşisi, 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 tatlı kaşığı tuz, Yarım su bardağı limon
suyu. Hazırlanışı: Maş fasulyesi haşlanır,
süzülür. Ayrı bir kapta maydanoz ve ceviz, çok ince kıyılarak karıştırılır.
Üzerine fasulyeler eklenir. Sarımsaklar ezilir. Zeytinyağı, nar ekşisi, kimyon,
tuz ve limon suyu eklenerek sos yapılır. Sos, fasulyeli harcın üzerine
eklenerek, servis edilir.
KÜFLÜ YOĞURT: 2 kg süzme yoğurt, 500 gr
kurutulmuş domates, 70 gr kekik, 150 gr biber salçası, 200 gr zeytinyağı, 200
gr ceviz. Hazırlanışı: Süzme yoğurt, kurutulmuş domates ve kekikle beraber kaynatılır. Oda sıcaklığına
gelince zeytinyağı, biber salçası ve dövülmüş cevizle beraber karıştırılır.
Servise sunulur.
TAHİNLİ PATLICAN: 1 kg patlıcan, 300 gr
tahin, 1 su bardağı zeytinyağı, 1 çay bardağı limon suyu, 1 tatlı kaşığı tuz, 6
diş sarımsak,
100 gr ceviz, Hazırlanışı: Önce patlıcanlar közlenir.
Ardından küp küp doğranır. Sırasıyla limon suyu, zeytinyağı, ezilmiş sarımsak,
ceviz ve tahin eklenerek karıştırılır. Oda sıcaklığında servis yapılır.
KURU DOMATES: 1 kg kuru domates, 8 diş
sarımsak, 250 gr nar ekşisi, 1 su bardağı zeytinyağı, 200 gr ceviz, 1 demet
maydanoz. Hazırlanışı:
Kurutulmuş domates ve maydanoz ince ince kıyılır. Zeytinyağında bekletilir.
Dövülmüş ceviz ve ezilmiş sarımsak eklenerek, nar ekşisi ile tatlandırılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder