14. İstanbul Bienali'nin bu yılki konusu Tuzlu Su.. Saltwater...Otuzdan fazla mekanda Afrika, Asya, Avustralya, Avrupa, Ortadoğu, Latin Amerika ve Kuzey Amerika'dan 80’in üzerinde katılımcının 1500'e yakın eseri sergileniyor. Sergiler, 1 Kasım'a kadar gezilebilecek. İKSV tarafından Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen İstanbul Bienali, geçen bienalde olduğu gibi bu sene de kapılarını ücretsiz olarak açtı. Bienal mekânları arasında sadece Masumiyet Müzesi’nin girişi ücretli olacak.
Tuzlu Su sinirleri yatıştırır
Bienal'in adı ilginç geliyor değil mi? Tuzlu Su'yun öyküsünü şöyle anlatmış Bienalin şekillendiricisi yazar ve akademisyen Carolyn Christov-Bakargiev:“Tuzlu su dünyada en sık rastlanan maddelerden biri. Vücudumuzdaki sodyum da sinir sistemimizi oluşturan en önemli içerenlerden, bir anlamda hayati önem taşıyan bir sistemi çalıştırarak insanları hayatta tutuyor. Tuzlu su aynı zamanda dijital çağın en yıpratıcı maddelerinden biri. Akıllı telefonunuzu tatlı suya düşürürseniz onu kuruttuktan sonra büyük olasılıkla tekrar çalışacaktır, fakat tuzlu suya düşerse, kimyasal değişimler telefonun bozulmasına yol açabilir. 14. İstanbul Bienali’ni ziyaret ettiğinizde tuzlu suyun üstünde epey zaman geçireceksiniz. Mekânlar arasında, özellikle de vapurlarla yapılacak seyahatlerle, ziyaretçilerin sanatı deneyimleme süreleri yavaşlayacak. Bu da çok sağlıklı, çünkü tuzlu su solunum problemleriyle pek çok başka hastalığın iyileşmesine yardımcı olduğu gibi sinirleri de yatıştırıyor."
Tuzlu Su'daki dev heykeller
Bizim de son aylarda yaşadıklarımızı düşündüğümüzde sinirlerimizi yatıştırmaya ihtiyacımız vardı. Böyle olunca tuzlu su'yu da çok sevdiğimizden ilk mekanımız Büyükada oldu.
Adadaki kalabalığı bienale yorduk ama sonra hayal kırıklığına uğradık. Saat Kulesi'nin etrafından başlayıp döne döne giden fayton kuyruğuydu. Adada adeta faytonlar trafik oluşturmuştu.
Sıcak havada yokuş yukarı acımasızca koşulan atların durumu yürek burkuyordu. At ölümlerini durdurmak için başlatılan 'Faytona binme atları öldürme' kampanyası, pek de sonuç vermişe benzemiyordu. Talep nedeniyle ücretlerini 75 TL'ye kadar çıkaran faytoncular, daha fazla kazanma hırsıyla hem atların hem de yayaların hayatını tehdit ediyordu.
At pisliği kokusu ise egzoz kokusundan berbattı. Burnumuza kolonyalı mendilleri tutarak ilerledik.
Eee biz adaya, sinirlerimizi yatıştırmaya gelmemiş miydik..
Ada esnafı, bienalin nerede olduğundan hatta bienalden habersiz. Bienalle ilgili bilgilendirici afişlere ihtiyaç var.. Splendid Otel'de bienalle ilgili bir gösterim vardı.
Mizzi Köşkü'nde Susan Philipz'in Elettra adlı çok kanallı ses enstalasyonu ve fotoğraf baskıları var. Radyonun mucidi Marconi'nin batık gemisi Elattra'nın su altındaki kalıntılarına dayanıyor. Artık kullanılmayan bu güzel köşk, Elattra'nın parçalarının fotoğraflarına ve bütünüyle su altında kaydedilmiş bir ses eserine ev sahipliği yapıyor.
"Sesler bir kez yayınladı mı asla ölmez" sözünden etkilenen Philipz, Marconi'nin hissettiği seslerle bizi buluşturuyor adeta.
Arjantinli sanatçı Adrian Villar Rojas ise 'Troçki'nin bir zamanlar yaşadığı 'Troçki Evi' olarak bilinen yerde bizi büyülüyor. Yıkık, dökük ama her yanı tarih kokan evin bahçesinden denize indiğimizde işte "Tuzlu Su" diyoruz. Denizin üzerine yerleştirilmiş 29 adet hayvan heykeline hayran kalıyoruz. Bakargiev'in dediği gibi 'yoksa bunlar, "insanlığı şaşkın ve özgürleşmemiş halde bırakıp gitmiş, memnuniyetsiz bir devrimci Troçki'nin kabuslarının ete kemiğe bürünmüş halleri mi?"
Organik ve inorganik malzemelerden yapılmış "Tüm Annelerin En Güzeli" adlı bu enstalasyonu görmeden bienali bitirmeyin.
Mizzi Köşkü'nde Susan Philipz Sergisi
14. İstanbul Bienali, İstanbul'un her yerine yayılmış durumda. İşte Tuzlu Su Mekanları:
İstanbul Modern, ARTER, Özel İtalyan Lisesi ve Galata Özel Rum İlköğretim Okulu gibi mekânlar karma sergiye ev sahipliği yaparken, diğer tüm mekânlarda tek sanatçı ya da sanatçı topluluklarının işleri görülebilecek.
Galata-Tophane-Beyoğlu Bölgesi
-Salt Galata
-Tarihi Sümerbank Binası
-The House Hotel
-Minerva Han
-Galata Özel Rum İlköğretim Okulu
-İstanbul Modern
-Depo (Eski tütün deposu)- Tophane
-Boğazkesen'de bir otopark ve dükkan
-Masumiyet Müzesi
-İtalyan Lisesi
-The House Hotel
-Eski bir ev-Galatasaray Bostanbaşı Sokak
-Cezayir Binası
-Arter Binası
-Flo Ayakkabı Dükkanı (Anadolu Pasajı)
-Pera Müzesi
-Adahan Otel
Kabataş-Kadıköy-Büyükada Rotası
-Yeldeğirmeni'nde bir sanatçı atölyesi.
- Büyükada’da Kaptan Paşa Deniz Otobüsü
- Büyükada Halk Kütüphanesi
-Splendid Palas Otel
- Rizzo Palas
- Mizzi Köşkü
- Troçki Evi
Şişli-Tarihi Yarımada-Rumelifeneri
-Hrant Dink Vakfı ve Agos - Parrhesia Alanı.
- Küçük Mustafa Paşa Hamamı
- Deniz Feneri- Rumelifeneri
- Riva Kumsalı
Çocuklar ve Gençler İçin Ücretsiz Eğitim
Programları
Bienal kapsamında çocukların ve gençlerin sergi
kültürünü geliştirmek, güncel sanata olan ilgilerini artırmak ve onları bazı
temel sanat kavramlarıyla tanıştırmak amacıyla eğitim programları da yapılacak.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder