7 Şubat 2022

Doğaya kaçış; Yuvacık, Kartepe....

  Suzan Peker yazdı

Yine pandemi sıkıntısıyla vurduk yollara kendimizi. Kalabalıklara karışamayınca doğa en güzel kaçış yöntemi. Bu sefer istikamet Yuvacık Barajı. Sabah erken çıktık yola aracımızla, termosta çay ve çantamızda sandviçler.

Kocaeli’nin Körfez ilçesinden geçip yukarılara doğru tırmandık. İki büyük derenin birleştiği vadide yer alan Yuvacık Barajı’nın çevresi bakir doğa. Yolun kenarında küçük molalar verebileceğiniz kulübe tarzında birkaç tane çay-kahve içme mekanı var. Önlerinde birkaç tabure ve soğuk havada tüten duman.

Sol tarafımızda baraj ilerliyoruz. Barajın çevresi, bahar aylarında trekking tutkunlarının gözde mekanı. Camidüzü, Değirmendüzü, Sıcakdere, Soğukdere adlarında dört yürüyüş parkurunda yürüyüş yapılabiliyor. Dokuz km’lik Camidüzü ve 8 km’likDeğirmendüzü parkurları nispeten kolay. On km’lik Sıcakdere ve 11 km’lik Soğukdere  parkurları ise kanyon yürüyüşü olması nedeniyle zor parkurlar olarak biliniyor. Kış mevsimi olduğu için trekking yapan yok.

Servetiye Köprüsü ve çevresi...

Tarihi Servetiye Köprüsü

Yukarıya doğru çıkınca Tarihi Servetiye Köprüsü’ne ulaşıyoruz. Burada gürül gürül akan derenin iki yanına yerleşmiş dinlenme ve yeme içme mekanları var ama kış nedeniyle kapalı. Servetiye Köprüsü derenin iki tarafını birleştiren bir taş köprü. 19. Yüzyılın ikinci yarısında inşa edilen bu taş köprünün, 20 m uzunluğunda ve 2.9 metre genişliğinde tek açıklıklı bir Osmanlı köprüsü olduğunu köprünün başındaki tabeladan öğreniyoruz. Köprü, 2016 yılında Karayolları tarafından restore edilmiş. Birkaç fotoğraf karesi çektikten sonra ayrılıyoruz. Yolda yöresel ürünler satan birkaç dükkanın toplu halde bulunduğu bir pazar var. Erişte, salça, tarhana gibi el yapımı ürünler satılıyor burada. Barajın çevresini dolaşırken yolda dikkatimi bir tabela çekiyor; İnsan Sapanı. Araştırınca bunun son dönemlerde adrenalin tutkunlarının yeni merakı olduğunu öğreniyorum.

Adrenalin tutkunlarına İnsan Sapanı

Yuvacık’ın yanı sıra Fırtına Vadisi’nde, Safranbolu’da, Antalya Tahtalı Dağı’nda, Kemerburgaz’da da insan sapanı varmış. Küçük çocukların kullandığı sapanların lastiklerinin arasına kendinizin yerleştirildiğini ve saatte 100 km hızla derin bir vadiye doğru fırlatıldığınızı düşünün. Korkunç değil mi. Ben ürperdim ama bundan keyif alanlar az da olsa var demek ki.  Tabii fırlatılırken emniyet kemerleriniz var ama ben yapmak istemem. 

Kahvaltı vakti geldi de geçiyor bile. Yol kenarında baraja nazır bir defne ağacının dibini sevdik. Çay sıcak, hava soğuk, manzara mis gibi.

Green Park'a ait olan bölgenin kapısından girip bakmak kişi başı 50 TL.

Kartepe

Geldiğimiz yoldan geri dönerken ‘ Kartepe yakın mı acaba buraya’ diyoruz. Sağolsun navigasyon, Ara yollardan Kartepe’ye ulaşmak 45 dakika sürdü. Yükseldikçe sis ve kar başlıyor.  Kartepe’nin tepesi GreenPark Otel’e kiralanmış. Giriş kişi başı 50 Tl. Kaymayacaksın, otele gitmeyeceksin, kara bi bakıp çıkacaksın. İki kişi 100 Tl. Otelin çevresi de değil, dağın bir bölümü. İniş yolunda çekeriz biz de fotoğraf diyoruz. Bi bakıyoruz orada da bir görevli 50 Tl kişi başı diyor.

Gündemden ve pandemiden kaçmak biraz stres atmak için çıktığımız yolda yine siyasetin içine düşüp ülkemizin haline üzülüyoruz.

.

Hiç yorum yok: