30 Kasım 2021

Tarihin değiştiği yere gezi: KARAHANTEPE

 Oya Kamacıoğlu

  İnsanlık tarihini değiştiren Göbeklitepe’yi görmek için gittiğim bu gezide, Göbeklitepe ile çağdaş Karahantepe’yi de görmek kısmet oldu. 140.000 m.kareye yayılan Karahantepe’nin  Göbeklitepe’den daha da eski olduğunu iddia eden arkeologlar var.



 Karahantepe, 1997 yılında keşfedilmiş, 2019 da kazılar gerçekleştirilerek ortaya çıkmış. Bu yıl da pandemi kısıtlamalarına rağmen ziyaretçi kabulü başlamış.

Şimdilik 250 “T” taş sütun çıkarılmış. Kazılarının devam eden bu iki arkeolojik buluntunun yanı sıra o civarda daha bir çok kazılacak yer olduğu da arkeologlar tarafından kuvvetle tahmin ediliyor. Bunlardan ilk bulunanlardan biri olan Nevali Çori Antik Kenti’dir. Kürtçe “veba vadisi” demekmiş.  Bugün Atatürk Barajı suları altında kalmış.  Göbeklitepe’nin kazı arkeologu Klaus Schmidt tarafından bulunmuş ve Göbeklitepe ile  Karahantepe’nin de kazılması yolunu açmış.

 


  Urfa merkezden yaklaşık 50 -100 km. aralığındaki uzaklıkta olan bu bölgeye Taş Tepeler deniyor. Bu tepelerin kazıldıkça insanlık tarihine yeni sayfalar ekleyeceği kesin. Bölgede kireçtaşı var. Kireçtaşı, kolay işlenen zaman geçtikçe sertleşen bir taş türü. Hem bölgesinde hem de diğer bölgelerde malzeme olarak kullanılmış.    

Ana kayaya oyulmuş veya yerleştirilmiş onlarca yapıda en dikkat çekici olanlar, hayvan tasvirleri ve Göbeklitepe’den daha çok sayıda görülen insan tasvirleri var. Şimdilik en meşhuru “sırtında leopar taşıyan insan” heykeli. Bu heykel, Şanlı Urfa Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. 

Nevali Çori'de bulunmuş bir totem.Bugün Şanlı Urfa Arkeoloji Müzesi'ndedir

Sonraki yazı: Sogmatar Antik Kenti


Hiç yorum yok: