1 Aralık 2021

Tarihin değiştiği yerlere gezi: SOĞMATAR ANTIK KENTİ

 Oya Kamacıoğlu

 Şuayb Antik Kenti'nden 15 km. sonra Soğmatar Antik Kenti'ne varılır. Burası, Harran'a ise 53 km. mesafededir. Roma dönemine (M.S. 2. yüzyıl) tarihlenen bölge, Abgar Krallığı döneminde Harranlıların Tektek Dağları bölgesinde; ay ve gezegen tanrıları için tapındıkları bir kült merkezi olduğu bilimsel olarak tespit edilmiştir.


Soğmatar Antik Kenti’nin Milattan önceki yıllarda kurulduğu düşünülüyor. Ama tarihlendirilmesi Milattan sonra 2. yy. olarak tespit ediliyor. Soğmatar kült yerinde; Ay tanrısı Sin'e tapınılan bir mağara (Pognon Mağarası),yer yer diğer gezegen tanrıları kabartmalarının ve zemine kazılmış yazıtların olduğu bir tepe (Kutsal Tepe), 6 adet kare ve yuvarlak planlı mozole (Anıt Mezar), iç kale ve ana kayaya oyulmuş çok sayıda kaya mezarı ve su kuyuları bulunmaktadır. Şuayb Şehri yerleşimindeki insanların Soğmatar'ı mezarlık ve ibadet yeri olarak kullandıkları Sogmatar'da bulunan bazı dinsel motiflerin bulunmasından anlaşılmaktadır.

Bu şehir, Romalılar döneminde daha çok kullanılmış, hatta Romalılardan kaçan ilk Hristiyanların bu şehrin tünellerine ve mağaralarına sığındıkları biliniyor.

Milattan önceki çağları tam olarak bilinmemesine rağmen 5000 yıllık olduğu düşünülen ve taştan oyulmuş oyuncak at arabası da burada bulunmuş. Şanlı Urfa Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir. Bu antik kentin bogünkü Urfa’daki önemi, bir efsaneye dayanıyor. Hz.Musa’nın Firavun’dan kaçtığı sırada yaşadığı yer olduğuna inanılıyor. Hatta hala kullanılan bir kuyuyu Hz.Musa’nın asasını vurarak açtığı söyleniyor.

 

    



Tepedeki Soğmatar Antik Kenti’nin eteklerindeki Tektek Dağları Milli Parkı’nda Bazda (Bozdağ) Mağaraları var. Verimli bir taş ocağı olduğu için burada güzel görüntüler veren büyük büyük mağaralar oluşmuş.

 Sonraki yazı: HARRAN  


1 yorum:

Adsız dedi ki...

Suzan Peker yazdı

Oya Ablacım, Soğmatar ve Karahantepe'yi sayende öğrendim. Gezip, gördüğün, bilgilendiğin yerlere bizi de ortak etmen harika. Insan yazdıkça unutmuyor. Yenilerini merakla bekliyorum. Ellerine sağlık