Gahwah Türkçe’de 'de "kahve"ye
dönüşmüş, buradan da café,
caffe, koffie, coffee, koffie, Kaffee şekline gelmiş..
Çiçekleri beyaz. Meyvesi kirazı andırıyor. Kırmızı
meyvenin içinde iki çekirdek var.
Bol
yağış alan, ortalama sıcaklığın 18-24°C arasında bulunduğu ve don olayının
görülmediği, ekvatorun 25 Kuzey'i - 30 Güney'i arasındaki kuşakta yetişiyor.
Kahve çiçeği beyaz renkte ve yasemin gibi kokar.
Kahve meyvelerinin çok düzenli
kontrol edilmeleri gerekir, çünkü olgunlaştıktan sonra 14 gün içinde çürümeye
başlarlar.
Kahve tarımı aynı cins kahvelerden de
yapılsa yetiştikleri bölgenin toprak, iklim yapısı ve o bölgedeki geleneklerden
gelen işleme yöntemlerine göre değişiklik gösterebilirler. Sıklıkla bilenen
yöresel kahveler aşağıdaki gibidir:
Ethiopian
Yirgacheff – Şarabımsı
buruk tadı olan Etiyopya kahvesi.
Rio Minas – Genellikle Türkiye'de ve balkanlarda
türk kahvesi için sıkça kullanılan ekonomik bir Brezilya kahvesi.
Sumatran – Düşük asit dengesine sahip Endonezya
kahvesi.
Supremo – Kolombiya'da en kaliteli kahve
kategorisine verilen ad.
Excelso – Kolombiya'da Supremo'ya göre daha
küçük boyutlara sahip kahve çekirdeği. Filtre kahve harmanlarında sıkça
kullanılır.
Antigua – Guatemala'nın Antigua ovasında
yetişen çikolatamsı ve baharatlı lezzetleriyle ön plana çıkan kaliteli
kahvedir.
Tarrazu – Kosta Rika dünyanın en prestijli ve
dengeli kahvelerini üretmektedir. Fındıksı, çikolatamsı tatlar içeren ve finca
adı verilen çiftliklerde yetiştirilip işlenen bu kahve Tarrazu ismiyle
bilinmektedir.
Kaynak: Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder