Filiz Kamacıoğlu:
Sekizinci
yüzyıl ortalarında Habeşistan Kaffa’da yaşayan Khaldi adındaki keçi çobanı, Habeşistan’ın dağlık arazisinde keçileri otlatırken bir çalıya ait kırmızı
meyveleri yiyen keçilerin daha hareketli olduklarını fark etmiş kendisi de bu
meyveyi denemiş, verdiği hissi ve keyfi sevince etrafına da anlatmış. O yörenin
keşişi bu olayı keşfetmiş ve kendi izleyicilerine vaazı sırasında kahve ikram
etmenin faydasını anlatmış. Kahve böylece tanınmaya başlamış.
Guetemala’da kahve müzesi.
TARİHİ
GELİŞME;
Köle
ticareti ile yabani kahve bitkilerinin Etopya’dan dışarıya çıkması sağlandı.
Menşei Arabik olan kahve bitkisi, yüksek irtifada ve doğru ortam sağlanan
farklı coğrafyalarda üretilebildi.
1200 YILI;
İlk
kahve taneleri Etopya’dan Yemen’de Al-Macha’ya vardı. Mocha, Kızıldeniz
kıyısında liman. Burada yetişen kahveye Mocha-Coffe denir. Böylece Mocha
kahvenin uluslararası ismi oldu.
1400 YILI;
Türklerin
Yemen’i fethinden sonra kahve taneleri teknelerle denizden, deve kervanları ile
karadan bütün İslam dünyasına taşındı.
1616 YILI;
Hollanda’lı
uyanık bir kaptan, tohumları Yemen’den Hollanda sömürgesi Doğu Hindistan kıyılarına taşıdı. Böylece
kahve Java ve Seylan’ın plantonlarında üretilmeye başlandı. Kölelikle beraber
geniş orman arazileri satın alınarak kahve üretimi hızla yayıldı. Bu tek kültür
“ kahve pası” nın yayılmasına sebep oldu ve bu hastalık bütün bölgeyi harap
etti.
1658 YILI;
Bu
tarihlerde ilk kahve bitkileri Avrupa’ya ulaştı. Yemen’den Amsterdam’daki
botanik bahçelerine, XIV. Louis zamanında Paris’e taşındı.
1712 YILI;
Serüvenci
ve maceracı Gabriel Mathieu de Clieu bitkiyi Paris’ten Martinique’e getirdi.
Böylece Karaib’lerde ve Orta Amerika’da bitki yetiştirilmeye başlandı.
1727 YILI;
Hollandalılar
kahveyi Amsterdam’dan Hollanda Guyana’sına şimdiki Surinam’a taşıdı. Sömürge valisinin eşi büyük ve genç kahve
fidanını sevgi ve muhabbetle bir devlet görevlisi olan Brezilyalı ziyaretçiye
vermişti. Kahve üretimi böylece Sao Paulo’da başladı ve on dokuzuncu yüzyılda
Brezilya dünyanın en büyük ihracatçısı oldu.
1730 YILI;
İngilizler
kahveyi Jamaica ve Mavi Dağda üretmeye başladılar ve tanıttılar.
Hala
yüksek derecede marka olarak görülüyordu.
Fransızlar
tarafından bitki Yemen’den Bourton adasına, Batı Hint Okyanusundan Doğu
Afrika’ya yayıldı.
Fide halinde kahve bitkisi.
KAHVENİN
YETİŞME ŞARTLARI;
Kahve,
ekvatorun kuzey ve güney 25 derece enleminde yetişir. Bu tropikal alanlarda
yağmur ormanları ve nemli iklim kahveden her yıl birkaç hasat alınmasını sağlar.
As tropikal alanlarda Robusta tipi ekilmektedir. Üretimi kuru ve yağmurlu
mevsimde olur. Arabika kahve üretilmektedir.
Kahve bitkisi budanmadığı zaman ağaç haline geliyor.
Guetemala’nın
Coban bölgesi bütün yıl bulutlu, yağmurlu ve serin bir iklime sahiptir. Toprak
kireçtaşı ve killidir. Bu bölgede tepelerde kahve yetişmektedir. Hava kuzeyin
tropikal ormanı ve Atlantik havzası havası etkisindedir.
Deniz
seviyesinden 1300-1500 feet yükseklikte killi ve kireç taşlı toprakta yıllık
yağış miktarı 120-160 inç ve ortalama sıcaklık 59-69 f olan Atlantik Okyanusu
iklim tipidir.
Dalında kiraza benzeyen kahve meyveleri.
Diğer
kahve yetişen alanlar doğu Asya’dır. Deniz seviyesinden 4300-5500 feet
yükseklikte, toprak tipi metamorfik, yıllık yağmur ortalama 72-80 inç ortalama
sıcaklık 64-77 F derece. İklim tipi Atlantik Okyanusu, yağmurlu, bulutlu ve
volkanik bölge, toprak metamorfik kayalar ve diğer volkanik bölgeleri Coban
iklimi ile aynıdır ve Guetemala’nın volkanik diğer bölgeleri ise çok farklıdır.
Toplanmış halde kahve meyvesi.
BİR
KAP KAHVE NEDEN ÇOK PAHALIDIR ?
Bir
kap kahve için ödenen her dolardan alınanlar :
0,67
dolar ithalatçılar için,
0,84
dolar tüketici ülkeler,
0,16
dolar üretici ülkenin aldıkları,
Tüketici
ülkelerden alınan 0,84 doların 0,08 doları perakendecilere, 0,06 doları
nakliyata,
Üretici
ülkenin aldığı 0,16 doların 0,08 doları çiftlik işçilerine,0,05 doları
çiftliğe,
0,03
doları ihracatçılara gitmektedir.
Kahve çekirdekleri yıkandıktan sonra kurutuluyor.
Çiğ, az kavrulmuş, kavrulmuş kahve örnekleri.
KAVRULMUŞ
KAHVE İLE İLGİLİ BİLGİLER;
Kahvenin
ağaçtan toplanan tanelerinin uzun seyahatinin son aşaması kavrulma şartları ve
sonucudur.
Yeşil
kahve kavrulmamış kahvedir. Kaynamış tahıl sapı lezzetindedir. Kavurma su
içinde eriyen bileşiğin ortaya koyduğu lezzeti sağlar ve karamelize etme tanelere
kahverengi verir.
Kahveyi
kavurma bir sanattır. Yıllarca yapılan deneyim bize “ kavurma kurallarını”
getirmiştir.
Temsili kahve çiftliği.
Kavurma
derecesi denetlenmesine ve örnekler sağlıklı bir yöntemle kavrulmasına rağmen
her kavurma işlemi kendine has bir sonuca varır.
Kavurma
yöntemleri 15 dakika ve daha fazla süreyi kapsar ve ısı derecesi de yavaşca arttırılır.
Bir
test kaşığı ile küçük bir örneğe baktığımızda tanelerin renginin nasıl
değiştiğini görürüz.
15
dakika 380F da taneler parlak yeşil ve sarıya döner.
15
dakika 400F da taneler parlaktan kuruya döner. Hafif Amerikan kahvesi,
Hafif
kavrulmuş, asidi yüksektir. Sadece ucuz ticari markalarda kullanılır.
14-20dakika
415 F da parlak kahverengidir ve kestane rengine doğru döner. Asidi yüksektir. Orta Amerikan Kahvesi.
14-20
dakika 435 F da orta kahverengidir. Taneler kuru görülür. Asidi kuvvetlidir.
Geleneksel olarak doğu Amerika sahili kavurma şeklidir. Light Expresso, Viennese, Light French . Kahve
parlaklığını korurken asidi belirgin ve karakteristiktir. En iyi kavurma
şeklidir ve yüksek kalitedir. Antiqua tipi kahvedir.
20-24
dakika 445 F da daha orta koyulukta kahvedir. Çukulata kahvesi. Taneler yağ
lekelidir. Asidi ve çeşitliliği karakteristiğidir. Kahve keskin tadıyla dikkat
çeker.
Expresso, Continental, European,High 24
dakika ve daha fazla 455 F dan 480F a doğru, koyu kahve yağlı görünüşlüdür.
455-465F
da French, Expresso. Keskin koyu kavrulmuş tadı ve asidi azalmıştır.
465-475
F da Dark French, Italian,Spanish, Cuban.
Bütün nüanslar bitmiştir. Kahve keskin bir yanmış tahta lezzetindedir
kısmen kömür haline gelmiştir. French kavrumu %20 karbon içerir.
475-480F
da siyaha yakın renkte, Very dark French.Çok koyu kavrulmuştur.
Dünya’da kahve üreten ülkeler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder