2 Aralık 2009

Kefir deyip geçmeyin!

Kabus gibi üstümüze çöken domuz gribi salgını nedeniyle ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Bazı doktorlar aşı olun derken, bazıları da aman ha diyorlar.
Anladığım kadarı ile bu tip salgınlarla baş edebilmek için önce bağışıklık sisteminin güçlü olması gerekiyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren bir çok yol var. İlaçlar ve bitkisel çözümler. Kefirin de bu çözümlerden biri olduğunu söylüyor doktorlar.
Eşim yıllardan beri evde kefir çoğaltır ve bize de içirir. Zaman zaman da isteyen dostlara dağıtır.
Kefir tekrar ön plana çıkınca şöyle bir araştırma yaptım. Bu araştırmayı sizlerle paylaşmak isterim:
Kefiri Kafkas Türkleri keşfetmiş. Kafkasya’dan tüm dünyaya dağılmış.Yüz yıllardır içiliyor.
Kefiri her yerde bulmak zor. Bildiğim kadarı ile Ege Ziraat fakültesi gibi bazı fakülteler kefiri üretiyor. Aktarlarda da kuru kefir bulunabilir. En kestirmesi evinde kefir üreten tanıdıklardan temin etmek.
Marketlerde satılanların ne kadar sağlıklı olduğunu bilemiyorum. Kefir taneleri karnabahar görünümünde ve lastik kıvamında. Eşim kefiri ılık sütte üremektedir. Mayalanan süt 20 derece civarında bir sıcaklıkta ışık almayan karanlık bir yerde 24-48 saat bekletilir. Mayalanmış süt -dikkat edin- madeni olmayan bir süzgeçten ya da tülbentten süzülür. Süzülen kısım içilecek kısımdır. Süzgeç üzerinde kalan kefirler yıkanarak tekrar maya olarak kullanılır. Kefir taneleri hemen kullanılmayacaksa ağzı kapalı bir cam kavanozda kefir tanelerini örtecek kadar suyun içinde buzdolabında saklanır.
Kefirin faydaları sayılamayacak kadar çok. Bunlardan en önemlileri;
Kabızlık,ishal ve bağırsak tahrişlerine iyi gelmesi,
Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olmak,
Kansere iyi gelmek,
Sindirime yardımcı olması,
Bozulan bağırsak dengesini düzeltmek,
Kolestrolü kontrol altında tutmak,
Kan basıncının düşmesine yardımcı olmak.
Kefirin en uygun tüketim zamanı ise genellikle sabahları aç karnına ya da akşamları yatmadan önceymiş.

7 yorum:

Berceste dedi ki...

Iyi olacak hastanin doktor ayagina gelirmis :) Ben de ne zamandir kefir tanecikleri ariyordum. Bunca zamandir niye size hic sormamisim ki :((( Hatta Munevver hanim kargo ile yollamak istemisti. Son care buna basvuracaktik...
Yalniz kefir tanecikleri cocuk gibi, onlara iyi bakmak gerekiyor. Uzaklara gidince de onlara bakacak birisini bulmak gerekiyor.

Punto dedi ki...

Sevgili Dilek; kefirleri çoğaltmaya çalışıyoruz. Sana da ayırırız.

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Punto Amca
Ben de istiyorum kefir tanesi. Ben severek tüketiyorum kefiri.
Can da sevse içse keşke
Her gün biberonla süt yerine kefir içse...

Bağışıklık için iyi beslenmek, iyi uyumak ve stresten uzak yaşamak gerekiyor.

Berceste dedi ki...

Sut icin kesinlikle Aysun the sutcu derim ben Pinar. Size de oneririm Akin amca. Kapiniza kadar teslim etmeleri de ayri bir nimet. Sutun tadi o kadar farkli ve guzel ki! Gercek sut ictiginizin farkina variyorsunuz ve bir daha sise, kutu sutu icemiyorsunuz.

Punto dedi ki...

Sevgili Pınar, Can içer mi bilemiyorum. Ayran içiyorsa mesele yok. Sana da üretelim. Biraz zaman istiyor.

Unknown dedi ki...

1 lt süte ne kadar kefir tanesi konulmalıdır?

Punto dedi ki...

Sayın Gülseven, kefir yapmaya yeni başlıyorsanız bir litre sütle başlamamanızı öneririm. daha az miktarla mesela bir buçuk veya iki bardak sütle başlayın. Bu kadar süte bir fincan dolusu kefir yeter. Bir litrenin mayalanması için yaklaşık bir bardak dolusu kefir gerekir, oluşması için de bir günden daha çok zamana ihtiyaç doğar; bu da tadını bozabilir. Kefirler tane ile ölçülemez, karnabahar kütleleri gibi birbirine yapışık toplardır. Yaptıkça ölçüyü kendiniz belirlemeye başlayacaksınız.