25 Ekim 2010

Kayıp şehzade harikalar diyarında!

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Avrupa Kültür Başkenti İstanbul 2010 Ajansı projelerinden olan “ KAYIP ŞEHZADE HARİKALAR DİYARINDA” adlı Drama-Belgesel Sinema Projesinin çekimlerine başlanmış.
İSTANBUL 2010 ‘un iddialı projelerinden biri olan “KAYIP ŞEHZADE HARİKALAR DİYARINDA” adlı belgesel de Osmanlı’nın Kültürü beyaz perdeye aktarılıyor. Bu drama-belgeselde İstanbul'un 16. yüzyılda ev sahipliği yaptığı padişah şenlikleri üzerinden İstanbul'daki sosyal hayat ve kültürel alandaki sentez örnekleri gösterilecek.
********
Avrupa–Helen–Bizans –Doğu ve Türk kültürleriyle sentezlenmesinin en önemli örneklerinden olan bu şenlikler; birlikte yaşamanın ve çok kültürlülüğün kenti İstanbul’da, 16. yüzyılda bile nasıl vücut bulduğu anlatılacak.
********
Kültür ve turizm bakanlığının desteği ile İstanbul 2010'un en iddialı projelerinden biri olarak gösterilen 'Kayıp Şehzade Harikalar Diyarında' adlı belgesel, Padişah 3. Murat'ın oğlu Şehzade Mehmet'in 52 gün süren sünnet şöleninin hazırlıkları üzerinden Osmanlı kültürünü beyaz perdeye yansıtacak.
********
Şehzade Mehmet, babası 3. Murat'ın emriyle yapılan sünnet şöleninin hazırlıklarını çok merak eder. Kıyafetlerini değiştirerek arkadaşı bir Gulam çocuğuyla Saray'dan gizlice kaçarak halkın arasına karışır. 52 gün sürecek meşhur sünnet şöleninin hazırlıklarını izleyen Şehzade, Saray çevresinden farklı bir dünyaya tanıklık eder.
Şehzade Mehmet, Türk, İtalyan, Sırp, Yunan, İspanyol, Yahudi, Fars, Arap ve Çingene sanatçıların, cambazların ve müzisyenlerin tarihten devralıp zenginleştirdiği bu masalsı dünyaya hayran kalır. 16. yüzyılda Avrupa, Bizans, Doğu ve Türk kültürünün en iyi yansıtıldığı şenlikler üzerinden İstanbul'daki sosyal hayatı anlatan belgesel, izleyiciyi tarihte fantastik bir yolculuğa çıkarırken, birlikte yaşamanın ve çok kültürlülüğün İstanbul'da nasıl vücut bulduğunu da ortaya koyacak.
********
Projenin genel koordünatörlüğünü Şair Süheyla Taşçıer yapmaktadır. yönetmenliğini de Erol Ayyıldız'ın üstlendiği belgeselin yapımıı Payan yayıncılık ve prodüksiyon tanıtım adına yapılmaktadır.
Genel koordinatör Süheyla Taşçıer," Ataşehir'de İbrahim Paşa Sarayı, Şile'de de tarihi Sultanahmet At Meydanı'nın birebir aynıları olan platolar kuruldu. Dönem filmi çekmek yüksek bütçeli işler. Her şeyden önce tarihe ışık tutmak ve önemli eser bırakmak nesillere. Ticari kaygıdan uzak sanat filmi yapmak Türkiye 'de zor, ancak kültür ve turizm bakanlığının sponsor desteği ve 2010 Avrupa Kültür Başkenti ajansının da destekleri ile önemli eser açığa çıkacaktır" dedi....


“KAYIP ŞEHZADE HARİKALAR DİYARINDA” adlı proje Payan Prodüksiyon ve Yayıncılık Tanıtım Prodüksiyon tarafından çekiliyor.
Bu belgeselde emeği geçenler şöyle:
Yapım ve Yönetmen: Erol Ayyıldız .
Genel Koordinatör: Süheyla TAŞÇIER.
Sanat Yönetmeni: Koray FINDIKOĞLU.
Yapım Koordinatör: Ragıp TÜRK .
Drama- Belgesel Sinema projesinde “Safiye Sultan “ rolünü Emek TARGAN (Müjdat Gezen Sanat Merkezi mezunu) ve III.Murat’ın oğlu Mehmet’i ise Hüdelfa TAŞTEKİN oynuyor.
150 figürasyonun rol aldığı “KAYIP ŞEHZADE HARİKALAR DİYARINDA” adlı projenin galası 15 Aralık 2010 tarihinde Tim Stüdyolarında yapılacak.

Hiç yorum yok: