25 Mayıs 2015

TATİL KENTİ BODRUM’UN TARİHİ KALESİ!

Türkiye’nin belki de yarısı Bodrum’a gitmiştir. Gitmiştir de kaç kişi Bodrum Kalesi’nde sergilenen tarihi buluntuları gezmiştir?
Bodrum bir tatil cenneti olduğu kadar tarihi bir kent de. Kaleyi gezerken  
Ben de eşimle sırf tarihi yerleri gezmek, görmek için gittim Bodrum’a. Kaleyi gezerken çoğunlukla yabancı turistlerle dolaştık salonları.
BEŞ KULELİ KALE
Bodrum Kalesi iki liman arasında, üç tarafı denizlerle çevrili kayalık bir yarımada üzerine kurulmuş. Kuzey yönünden karaya bağlı. En yüksek yeri deniz seviyesinden 47,50 metre yükseklikteki Fransız kulesi. Bu kuleden başka İngiliz, İtalyan, Alman kuleleri ile Yılanlı kule olmak üzere dört kule daha var.
İç kaleye, yedi kapı geçilerek ulaşılıyor. Kalenin I. kapısı kuzeybatı köşesinde.
Kesik tonozlu bir koridorla iç kaleye giriliyor. Bu koridorun altında bir sarnıç bulunuyor. İç avluda antik dünyanın ve yörenin tüm ağaç ve çiçeklerini görmek mümkün. Bunlardan biri defne. Kralların ve soyluların gölgesini sağlıklı buldukları çınar ağacı kalenin orta avlusunda. Antik dünyada çok önemli yeri olan zeytin ağacı ile pek çok törende kullanılan mersin de yetiştirilmekte. Mersin, Afrodit'in kutsal ağacı idi. Kuşlardan güvercin, çiçeklerden de gül Afrodit'e adanmıştı. Güvercinlerin selamlamalarıyla karşılaşmak ve gül kokularını duymak belki de kaleyi gezenlere Afrodit'i anımsatacak. 
 AMPHORA SERGİLEMESİ:İki kulplu,sivri dipli, taşınabilir lan bu kaplar antik devir ticaretinde zeytinyağı,şarap, kuru gıdaların taşınmasında ve depolanmasında kullanılmış.
 CAM SALON;Bu salonda M:Ö:XIV yy ile M:S XI yy arasında tarihlenen cam eserler sergileniyor.
 CAM BATIĞI:Marmaris'in 24 mil kadar batısında Bozuk Kale yakınlarındaki Serçe Limanı içinde bulunan Cam Batığı diye bilinen gemiye ait buluntular sergileniyor. Bu buluntular içinde ağırlık yapsın diye ahşap çapaların içine dökülen kurşun kalıplar ilgi çekiyor.

 İNGİLİZ KULESİ:Kule İngiltere’nin İngiltere dışındaki en büyük yapıtı. Kule IV. Henri zamanında yapılmaya başlanmış. Kulenin duvarlarında şövalyelerin adları bulunuyor.
 Kale burçlarından limanın görünüşü.
 KALENİN ŞEMASI:Antalya-Gelidonia Batığı kazısından çıkarılan eserlerin getirilmesiyle kale, 6 Kasım 1964 yılında Bodrum Müzesi açılmış. Müzede sergilenen eserlerin büyük bir bölümünü su altından çıkarılan kültür varlıkları oluşturduğundan 1981 yılında Su altı Arkeoloji Müzesi adını almış.
 Tarihi dönemlerde Bodrum'da kullanılan teknelerin bir benzeri kalede sergileniyor.
 DEVASA ZAKKUMLAR:Yaz boyunca en güzel moru açan ipek karanfilleri, her türlü rengi olan sardunyaları, çeşitli kaktüsleri, begonvilleri ve Kıbrıs akasyasından, çam, gölge ağacı, nar ve duta kadar Akdeniz iklimine uygun her türlü çiçek ve ağacı kalede görmek mümkün.
GENÇ TUĞ BATIKLARI:Bu bölümde Gelidonya burnu Batığı Şeytan Deresi Batık eserleri sergileniyor.Tunçtan yapılmış dev çapa bunlardan bir tanesi.

Kaynak:T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü

Hiç yorum yok: