1 Haziran 2016

Geziden: Koyun ciğeri ile belirlenen belde: ODUNPAZARI!

Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi evler Odunpazarı’nda yaşatılıyor. Odunpazarı Eskişehir'in ilk yerleşim yeri. Semt kentin güney kesimindeki tepelerin üzerine kurulmuş. Bademlik denilen bölgeye uzanıyor. Rivayet odur ki Eskişehir'e yerleşmeyi düşünen ilk halk Odunpazarı ve şimdiki Porsuk Çayı'nın olduğu bölgeye birer koyun ciğeri asarlar. Hangisi çok dayanırsa orayı yerleşim bölgesi seçeceklerdir. Odunpazarı'na asılan ciğer daha geç bozulur ve ilk yerleşim burada oluşur.
 GELENEKLERİNİ KORUYAN EVLER: Kent Osmanlı örneklerini korumaktadır. Çıkmaz sokaklar, ahşap süslemeli bitişik düzenli, cu evler geleneklerini koruyarak günümüze kadar gelmiş. Odunpazarı’nda evler genelde iki tip olarak yapılanmış. İlk tip konutların girişleri sokaktandır, bahçeleri arkadadır. İkinci tip konutlar ise bahçeler önde, konutlar bahçe içinde olacak şekildedir.
USTALARIN BÖLGESİ: Konutlar genelde bir sofa ve etrafındaki odalardan oluşur. Çok katlı konutlarda zemin kat, mutfak, depo gibi servis hizmetlerine ayrılmıştır. Yaşam ise üst katlardadır. "Odunpazarı" ismini alan bölge, aynı zamanda; lületaşı ustaları, bakırcılar ve demirciler gibi geleneksel el sanatlarının isimleriyle anılan sokakların kurulmasına sahne olmuş.
OTANTİK VE GÖSTERİŞLİ: Odunpazarı evleri, Safranbolu ve Beypazarı evlerine göre daha otantik, daha gösterişli. Osmanlı'nın son döneminde zengin ailelerin oturdukları konaklar, "Odunpazarı Evleri Yaşatma Projesi" ile yeniden Yaşanılacak mekanlar haline getiriliyor. 
27 EV YENİDEN YAPILMIŞ: Bugün beş ayrı sokakta devam eden çalışmaları da kapsayan "Odunpazarı Evleri Yaşatma Projesi"nin en önemli ayağını Beyler Sokak Sağlıklaştırması oluyor. Türkiye'nin en büyük restorasyon çalışmasının başlatıldığı Beyler Sokakta bulunan 27 ev yeniden yapılmış.
ÖNEMLİ KONUKLAR AĞIRLANMIŞ: Buradaki birbirinden güzel tarihi evlerde ünlü konuklar ağırlanmaya başlamış bile. Tiryaki Hasan Paşa Sokağına bakan üç katlı bina Kurtuluş Savaşı yıllarında Yunan komutanın karargahı ve cephaneliği olarak kullanılmış. Arif Nihat Asya "Bayrak" şiirini bu evde yazmış. Aynı sokaktaki bir Başka eve bundan üç asır önce Evliya Çelebi misafir olmuş. Geçmişte ünlü kişileri ağırlayan bu evler yeniden hayata geçirilerek misafirlerini ağırlamaya hazırlanıyorlar.
GELECEK YAZI:
BALMUMU MÜZESİ

Hiç yorum yok: