21 Kasım 2017

İRAN İZLENİMLERİ (2):ATEŞ TAPINAĞINDAN CAMİYE!!!

Profesör Filiz Kamacıoğlu İran'ı gezdi, izlenimlerini fotoğraflarla paylaştı:






























SÜRECEK

20 Kasım 2017

İRAN İZLENİMLERİ: DİKKATİ ÇEKEN "ÇIPLAK ANNE" HEYKELİ!

Profesör Filiz Kamacıoğlu İran'ı gezdi, izlenimlerini fotoğraflarla paylaştı:
 
 















DEVAM EDECEK

29 Ekim 2017

Mardin’in kent mutfağına yansıyan meze kültürü!

Mardin, tarihi ve görsel değerleri ile Güneydoğunun şiirsel kentlerinden biri. Mardin, farklı dini inanışlar paralelinde, camiler, türbeler, kiliseler, manastır ve benzeri dini eserler barındırır.
Mardin'in tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olması kent mutfağına da yansır. Özellikle yöresel baharatlar kente özgü yemeklere bambaşka bir tat ve görüntü katmaktadır. Mardin mutfağından bazı mezelerin isim ve yapılışlarını sizlerle paylaşıyorum:


SEBZELİ PATLICAN: 1 kg patlıcan,  2 adet domates, 3 adet çarliston biber, 200 gr nar ekşisi, 150 gr zeytinyağı, 6 diş sarımsak, Bir çay kaşığı tuz. Hazırlanışı:  Patlıcanlar közlenir ve bıçakla ince ince doğranır. Sırasıyla tüm malzemeler kıyılır ve karıştırılır.


HUMUS: 1 kg nohut, 200 gr tahin, 250 gr sıvı yağ, 40 gr tuz. Hazırlanışı:
Önceden haşlanmış nohut ezilir. Sıvı yağ eklenir, tuz katılarak tahin ile yoğrulur.

FİRİK SALATASI: 1 kg firik buğdayı, 8 bardak su, 500 gr piliç bonfile, 6 diş sarımsak, 1 su bardağı limon suyu, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 su bardağı  zeytinyağı, Yarım demet taze nane. Hazırlanışı: Firik buğdayı, tavuk etiyle beraber suda haşlanır. Oda sıcaklığına ulaşınca; sarımsak, taze nane ve limon suyu eklenerek lapa kıvamına gelene kadar ezilir. Zeytinyağı ve tuz eklenerek servis yapılır.

ZEYTİN SALATASI: 1 kg zeytin, 1,5 demet maydanoz, 200 gr ceviz, 50 gr kişniş, 1 çay bardağı limon suyu, 200 gr nar ekşisi, 1 su bardağı                      zeytinyağı, 20 gr. pul biber. Hazırlanışı: Bütün malzeme derince bir kapta harmanlanır. Üzerine ceviz eklenerek, servise sunulur.



MUAMMARA: 1 kg peksimet ekmeği, 300 gr biber salçası, 250 gr. nar ekşisi, 1 su bardağı zeytinyağı, 6 diş sarımsak,  200 gr pekmez, 250 gr ceviz. Hazırlanışı: Peksimet ekmeği, elde iyice ufalanarak ezilir. Zeytinyağı ve biber salçası eklenerek yoğrulur. Kıvamını buluncaya kadar, nar ekşisi ile pekmez karışımı ilave edilir. Sarımsaklar cevizle birlikte ezilerek, harcın içine eklenir ve servise hazırlanır.



MAŞ FASULYESİ: 1kg maş, 4 adet domates, 1 demet maydanoz, 200 gr ceviz, 6 diş sarımsak, 1 su bardağı zeytinyağı, 200 gr. nar ekşisi, 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 tatlı kaşığı tuz, Yarım su bardağı limon suyu. Hazırlanışı: Maş fasulyesi haşlanır, süzülür. Ayrı bir kapta maydanoz ve ceviz, çok ince kıyılarak karıştırılır. Üzerine fasulyeler eklenir. Sarımsaklar ezilir. Zeytinyağı, nar ekşisi, kimyon, tuz ve limon suyu eklenerek sos yapılır. Sos, fasulyeli harcın üzerine eklenerek, servis edilir.

KÜFLÜ YOĞURT:  2 kg süzme yoğurt, 500 gr kurutulmuş domates, 70 gr kekik, 150 gr biber salçası, 200 gr zeytinyağı, 200 gr ceviz. Hazırlanışı: Süzme yoğurt, kurutulmuş domates ve kekikle beraber kaynatılır. Oda sıcaklığına gelince zeytinyağı, biber salçası ve dövülmüş cevizle beraber karıştırılır. Servise sunulur.


TAHİNLİ PATLICAN:  1 kg patlıcan, 300 gr tahin, 1 su bardağı zeytinyağı, 1 çay bardağı limon suyu, 1 tatlı kaşığı tuz, 6 diş sarımsak,

100 gr ceviz, Hazırlanışı: Önce patlıcanlar közlenir. Ardından küp küp doğranır. Sırasıyla limon suyu, zeytinyağı, ezilmiş sarımsak, ceviz ve tahin eklenerek karıştırılır. Oda sıcaklığında servis yapılır.


KURU DOMATES: 1 kg kuru domates, 8 diş sarımsak, 250 gr nar ekşisi, 1 su bardağı zeytinyağı, 200 gr ceviz, 1 demet maydanoz. Hazırlanışı:

Kurutulmuş domates ve maydanoz ince ince kıyılır. Zeytinyağında bekletilir. Dövülmüş ceviz ve ezilmiş sarımsak eklenerek, nar ekşisi ile tatlandırılır.


19 Ağustos 2017

İğneada Longoz ormanlarında nükleer tehlike!

 Silivri'den bindik otomobile ver elini İğneada. Ana yollarda sorun yok ama ara yollar hala gidiş gelişli ve dar. Üstelik kamyon trafiği bir hayli çok.
İğneada'nın merkezine bir kaç kilometre kala Longoz ormanlarının girişi dikkat çekiyor. İğneada'yı gezdikten sonra Longoz ormanlarına girdik. Bizi sık ağaçlar ve sinek sürüsü karşıladı. Mert gölü'ne giden yoldan daldık ormana. 2 km gittikten sonra yolun su ile kaplandığını gördük. Sineklerden arabadan çıkamadığımız için gerisin geriye döndük.
Longoz denize  akan derelerin getirdiği kumların birikerek kıyıda set oluşturması sonucu oluşan bir özel ekosistem.
Longoz ormanlarında Mert, Saka, Hamam, Pedina ve Çilingoz gölleri gibi birçok doğal güzellik de mevcut.
Orman dişbudak, kayın, meşe, ıhlamur, kızılcık ve gürgen gibi ağaçları bünyesinde barındırıyor. Bölgede kuş çeşitliliği de oldukça fazla. Ak kuyruklu kartal, kerkenez, kara leylek, sakarca, ağaçkakan, karabatak, akbalıkçıl ve sakarmeke gibi kuş türlerini görmek mümkün.
Bu bölgeye nükleer santral kurma gayretleri insanın kanını donduruyor.

17 Nisan 2017

ZEYREK’TE “TARİHİ DOKU” YAPILAŞMANIN ETKİSİNDE KALMIŞ

GazanferAğa Medresesi (solda); Pantokrator Kilisesine (Zeyrek Camii) çıkan sokak(sağda)

Oya Kamacıoğlu

Bahar güneşinin aydınlattığı bir Pazar günü, Antonina Turizm’in tertiplediği Süleymaniye-Zeyrek-Vefa turuna katıldım. Tarihçi Mehmet Ekinci rehberliğinde Zeyrek turuna “Fatih Kadınlar Pazarı” ile başladık. Burası Fatih parkına ve Bozdoğan kemerlerine çok yakın bir meydanlık. Üç tarafı evler, özellikle Güneydoğu yöresel yiyecekleri, otları, tütünleri, balları satan dükkanlar, kasaplar ve ünlü büryan kebabı lokantaları ile çevrili. Görülmeye değer, ilginç bir yer.
Oradan Zeyrek yokuşlarını tırmanmaya başladık. Zaten Zeyrek, İstanbul’un dördüncü tepesinde bulunuyormuş, Adını da Fatih Sultan Mehmet’in hocası Molla Zeyrek’ten almış. Bizans döneminden günümüze kadar canlılığını kaybetmeyen önemli bir semt. Fetihe kadar Bizans İmparatoru I. Konstantin’in 4.yy.da yaptırdığı Havarıyun kilisesi ve civarındaki irili ufaklı kiliseler ve manastırlarla tam bir dini alan imiş. Fetihten sonra, kiliselerin camiye çevrilmesiyle hamamların, çeşmelerin ve mescitlerin ilavesiyle tam bir Türk-Müslüman semti haline gelmiş. 
Restore edilmiş bir eski ev.

Bizans’ta da var olan sıra evler, Türklerin yerleşmesiyle cumbalı tipik ahşap evlere ve küçük konaklara dönüşmüş. Ama ne yazık ki güzel Zeyrek evleri, İstanbul’un geçirdiği meşhur yangınlardan ve 1970’li yıllardan sonra başlayan“İstanbul’a göç”ten nasibini almış. Gezerken, o yıllarda yapıldığı belli çok katlı çirkin apartmanlar gördüm. Bu apartmanlar, restore edilmiş ve edilmese de güzelliği belli o evlerin arasında semtin tarihi dokusunu bozuyor. Yanmaktan ve yıkılmaktan arta kalan birçok ev ve konak, çeşitli kuruluşlar ve kişiler tarafından iyi ki restore edilmiş de semtin özelliği böylelikle bir ölçüde korunmuş.

30 Ocak 2017

Yaratıcı zekâlar REFERANDUM için iş başında!

Referandum tartışmalarının erken başladığı ülkemizde yaratıcı zekalar da iş başında. İşte o fıkralardan biri:
Yolcular uçağın yanında otobüsten inmişler. Bavullarını gösteriyorlar. Bir bakmışlar uçak şirketinin minibüsü yanlarında durmuş. İçinden kaptan pilotla, yardımcı pilot inmişler. Yolcular fena halde şaşırmışlar! Nasıl şaşırmasınlar? Kaptan pilotun elinde bir beyaz baston, kolunda üç noktalı bant.
Yardımcı pilotun elinde bir köpek tasması, tasmanın ucunda bir köpek, Sağa sola çarparak öylece ilerliyorlar uçağa.
Günlerden 1 Nisan değil ama ”Şaka herhalde” demiş yolcular, doluşmuşlar uçağa...
Uçak pistte hızla ilerlemeye başlamış. Yolcuların gözleri camda. Uçak hızlanmış. Yolcular endişelenmeye başlamışlar. Uçak daha hızlanmış. Pistin sonu hızla yaklaşmaya başlamış. Uçak iyice hızlanmış. Bazı yolcular paniklemiş, dua etmeye başlamışlar.
Uçak son hıza ulaşmış. Uçak bu arada pistin sonuna da ulaşmış. 100 metre sonra betonun bitip cimlerin başladığını gören yolcular dehşet içinde çığlığı basmışlar.
#Hayırrrrrrrrrrrrrrrrrrr !!
Tam o anda da kaptan pilot levyeyi sonuna kadar çekmiş. Uçak tam pist biterken tekerleklerini yerden kesmiş, havalanmış.
Kaptan pilot arkasına yaslanmış derin bir nefes almış ve yardımcı pilota dönmüş:
'Biliyor musun? Bir gün ÇIĞLIK atmakta ve #Hayırrrrrrrrrrrrr diye bağırmakta gecikecekler ve hep birlikte geberip gideceğiz!'

24 Ocak 2017

Facebookta yayılan and!

Sosyal paylaşım sitesi facebookta hızla yayılan bir andı sizlerle paylaşıyorum:

“Mustafa Kemal Atatürk'ün izinden gideceğime, 
O'nun İlke ve Devrimlerine sadık kalıp onları daha da ileriye götürüp, kollayacağıma ŞEREFİM ve NAMUSUM üzerine ant içerim.
Türkiye Cumhuriyeti'ni yobazlardan, gericilerden ve demokrasi düşmanlarından korumak için BAŞKANLIK sistemine ve ANAYASA değişikliğine HAYIR diyorum...
Herkesin Cumhuriyet'e borcu var; bu uğurda çalışmak ve mücadele etmek boynumuzun borcudur”.
Aynen katılıyorum.

22 Ocak 2017

Bir tabelanın düşündürdükleri!


Göl kenarında bir açık hava lokantası.
İşletmecisi verdikleri hizmeti bir tabela ile sıralamış.
Bozuk Türkçe ifadeler, görenleri sadece gülümsetiyor.
Biri  çıkıp “yahu şu tabelanın Türkçe'sini bir düzeltseniz” demiyor.
Ne dersiniz, bu yazıyı yazan mı yoksa gerekli uyarıları adam sende deyip yapmayanlar mı sorumlu?