4 Kasım 2009

Portakal doğanın dengeleme meyvesi!..

Sonbaharı pek sevmem. Güneş gider, ağaç yaprakları yavaş yavaş sararır, bulutlar koyulaşır, yağmur hayatı zaman zaman çekilmez hale getirir.
Doğanın dengelerine ise bayılıyorum. Nezle, soğuk algınlığı sonbaharın bize hediyesi ama mandalina ve portakal da C vitamini açısından nezle ve soğuk algınlığının düşmanı.
Portakal deyip geçmeyin. Bugünlerde bol bol tüketin. Tabii GDO'suz olanlarını. Bunu nasıl mı anlayacaksınız? Onu bilemiyorum. Medyadaki bilgi kargaşasından da öğrenmenin zor olacağı belli oluyor.
ANA YURDU HİNDİSTAN
Portakalın bizim ülkemize Portekiz’den geldiğini biliyor musunuz? Türkçeye Portekiz’den gelen anlamıyla portakal olarak girmiş.
Bize Portekiz’den gelmiş; ama ana yurdu Hindistan.
Portakal, C vitaminin yanı sıra olmak üzere P, B ve E vitaminleri ile fosfor, magnezyum ve potasyum minerali açısından da zengin.
Portakalın ayrıca çiçeklerinden ve kabuklarından da yararlanılır. Suyu cildi besler, portakal çiçeklerinin kaynatılmasıyla hazırlanan çay, spazmlara faydalı. Kabuklarından esans elde edilmesinin yanında mide hastalıkları için de kullanıldığı biliniyor.

2 yorum:

Berceste dedi ki...

Yalniz seker hastalari icin de yasakli meyveler arasinda biliyorsunuz degil mi? Kilo vermek isteyenlerin de kara listesinde. Yarar/zarar ikilemini cok iyi dengelemek gerekiyor :(

Punto dedi ki...

Sevgili Berceste; Haklısın. Her şeyin fazlası zarar.