20 Ocak 2010

Denizlerdeki hayat, Dünya'nın üçünçü büyük akvaryumuna sığdırılmış!

İstanbul'daki akvaryum gezimizi sizinle paylaşmıştım. Kelaynak'da Amerika'da gezdiği bir akvaryumu sizlerle paylaşıyor. İki akvaryumun "hizmet felsefesinin" ne olduğunu sizlerin takdirine bırakıyorum.

NEW ORLEANS AKVARYUMU (ABD)
"Geçen yıl oğullarım benim için beklenmedik bir gezi düzenledi.70 yaşına girerken bile “baba beğeneceksin” dedikleri kapıda heyecanlanmıştım....Ve “neden İstanbul gibi bir kentin akvaryumu yok” diye de hayıflanmıştım.Kıskançlığımı o zamanda bir iki yerde, dile getirmiştim...
Punto Amca İstanbul’da açılan Akvaryuma yaptığı geziyi özetlenmiş.Bunu yaparken göze çarpan eksiklikler için Punto Amca şu yorumu eklenmiş:
"Akvaryumu şehrin uç kesimlerden gelen ilk öğretim çocuklarıyla çığlıklar arasında gezdik. İki şey dikkatimizi çekti; birincisi her çocuğun elinde bulunan dijital fotoğraf makineleri. İkincisi ise hiç birinin bilgi panolarını okumamaları. Tüm balık havuzlarını laylay lom içinde gezdiler. Bazı öğretmenlerin "bilgileri okuyun. soracağım" uyarısına rağmen. Elindeki kağıda not alan bir kaç öğrencinin hakkına da yemeyelim. Bu manzara karşısında derin derin düşündüm: Bakıp geçen, bilgiye ulaşmayan bir nesil mi geliyor aşağılardan".
Ben size Dünyanın üçüncü büyük Akvaryumundan bahsedip umarız bizdeki de giderek aynı felsefeye ve büyüklüğe gelir temennisi tekrarlamak istiyorum.Ve beğeneceğinizi umduğum bir kaç fotoğraf ve iki satır bilgi eklemek istiyorum. NEW ORLEANS Akvaryumu ABD’nin göz bebeği gibi.. Hem onunla övünüyorlar hem de gelişmesi için çok gayret gösteriyorlar.

DEV MAKETLER: Akvaryumun girişinde uzunca bir rıhtım var.Denizi yalayan rıhtım parkta düzenleme yapılmış. Dinlenme, oturup soluk alma imkanı yanında çocukların ilgisini çeken dev maketler oluyor. Dinozor maketi kendi etrafında hem dönüyor hem de dinozor sesi çıkarıyor...Okullar için özel bir dikkat gösteriliyor. Öğrenciler Gruplar halinde akvaryuma alınıyor ve mutlaka başlarında en az iki öğretmen veya daha çok eğitimci oluyor.
İŞTE DENİZ ATI:Doğal yaşamı içinde görmek öyle kolay değil...Dikkatli bakarsanız eşi ile onu bir deniz yosununda göre bilirsiniz.

ÇIĞLIKLAR, SU SAMURUNA: Deniz canlıları bölümü diğer bölümler gibi hayvanların doğal yaşamına uygun yapılmış...Ve hacim çok geniş.Su samurunun çocuklarla ilişkisi inanılmaz. Belli ki çok alışkın kalabalığa...Gösterisi uzun sürüyor...Bir elinde öğle yemeği balığı, ağzında oyuncağı cam kenarından ayrılmıyor....Çok kere çocuklar ellerini ve yanaklarını cama dayayıp onu sevmeğe gayret ediyor...
AMAÇ DOĞAYI SEVDİRMEK: Akvaryumun hedefi hemen belli oluyor.Doğayı tanıtıp sevdirmek ve korumak.Hemen her salonda neyi göreceğiniz hangi canlıyı tanıyacağın belirlenmiş.Tablolarla bilgi verilmiş.Kendini dikine kuma saplayıp korunan balık gibi pek çok canlı hakkında yeni şeyler öğreniyorsunuz.
KORKUTUCU VE SEVİMLİ: Akvaryumun içinde göz alan renkleri ile kocaman bir sürü halinde dolaşıyorlardı.Renkleri inanılmaz parıltılı ve göz alıcı idi.Belki de balıkların en cazibi ve en yırtıcısı onlardı...Prinhalar..

FARKLI İSİMLER: Sıkıntı tüm bu deniz canlılarının adlarının ülkelere göre değişmesi...Hatta bazı coğrafyada hiç bulunmamaları.Akvaryumu cazip kılan da bu...New Orleans çeşit olarak çok zengin.. Kaplan balığı gerçekten suyun içinde kendinden emin ağır hareketlerle dolaşıyordu.Akvaryumu düzenleyenler onların bir grup halinde bulunduğu bölümü görsel olarak da düşünmüşler.Kaplan heykeli ile çok yakışan bir, uyum sağlamışlar.
IŞIKLI DENİZ ANALARI:Bölümler sergilenen canlıların hem doğal hayatına uygun, hem de daha iyi görünebilmesi için ışık ayarlamaları ile donatılmış. Normalden daha küçük bu deniz anaları inanılmaz ışık içinde...Alan bu ışığı iyice görebilmek için karartılmış.Tablo gibi pırıl pırıl bir alanda her an değişen görüntü...
RENK CÜMBÜŞÜ: Akvaryum deyince akla gelen dar bir hacim oluyor...Tam tersi...Sizi okyanusa açılır gibi saran bir büyüklük var.Ve balıklar sürüler halinde geçiyor ... Bazen düşünceli..Kafa kafaya verip ne yapacağız der gibi...Bazen yorgun ve ürkek.Vücudunun yarısını kuma sokmuş korunma durumunda.Bazıları ise renkleri katmış önüne savurmuş durmuş...Renk cümbüşü içinde...
New Orleans Akvaryumu sadece balıklar değil nerede ise tüm deniz canlılarının var olduğu sayılı bir mekan. Ve akvaryum eğitim sistemi ile bağlantılı. Haftanın iki günü toplu gezilere açık. Öğretmenler belli konuları akvaryumda işliyorlar. ve ders planlamasına göre gün alıyorlar. Onlara hatırı sayılır bir de indirim var. Her grup planlı bir şekilde Akvaryuma geliyor. Görüyor notlarını tazeliyor ve öğreniyor.
Öğrenci gruplarının yaşları 5 ile 13 arasında...Kameralar çalışıyor resimler çekiliyor. Çoğu kez çocuk çığlıkları arasında koca bir gün nasıl geçti farkına bile varamıyorsunuz...
*Bu yazıyı ve resimleri TORUN Mete için hazırladım...Dedesi olarak ona oku benim yerime...Umarım diğer tüm çocuklar ve Meteler de severler..
Kelaynak

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Thailand Pattaya'da ki akvaryum gibi burası da . Bizlerde eğitimci olarak yıllardır yakınıyoruz neden yok kocaman Türkiye'miz de diye .Birşeyleri yapıyoruz ama hep göstermelik oluyor , hep birşeyler eksik oluyor.Bu ne hikmettir hiç bi zaman anlamadım .
Fotoğraflarınız çok güzel ,kızımın 1 ay önce döndüğü güney yarımkürede bulunan Avustralya 'nın doğusunda , Yeni Kaledonya adasında çektikleri ile hemen hemen aynı .
Sevgilerimle
A.B

Punto dedi ki...

Sevgili Red riding; Geç de olsa akvaryumun ülkemize gelmesi yine de güzel. Bunu eğitimle birleştirmeyi biz de öğreniriz inşallah.