16 Ocak 2010

Köpekbalıklarıyla burun buruna 2 saat!

Akvaryumu gezen çocukların en büyük ilgisini köpekbalıkları çekiyor. Çocuklar köpekbalığını görünce çığlık çığlığa deklanşöre basıyorlar.
Balıkların bulunduğu havuzların yanında bilgi panoları var. Bu panolardaki bilgileri okuyan pek yok. Ezbere geziyor insanların çoğu.
Eşimle birlikte geçenlerde yolumuz Bayrampaşa’ya düştü. Hadi dedik tanıtımı günlerce süren “Akvaryum Turkuazoo”yu gezelim, balıkları bir görelim.
Sekiz bin metrekarelik alan üzerinde kurulmuş akvaryum. Yeni Zelandalı bir şirket tarafından yapılmış.
Yetkililere göre akvaryumla çocuklarda “doğal hayatı koruma" bilincini geliştirmeyi ve deniz canlılarına ilişkin bilgilendirmeyi
amaçlanmış. Akvaryumun yapılışına 17 milyon avro harcanmış.
Akvaryumda tropikal iklim balıkları dikkati çekiyor.
Köpekbalıklarının içinde en sevimlisi beyaz köpekbalığı. Balığın devamlı cama yakın yüzmesini sağlamak için arkadaki balıkadama çok iş düşüyor.
Kompleksin içinde yer alan akrilik su tünelleriyle balıklar "onlarla birlikte yüzüyormuşçasına" 270 derece açıdan izlenebiliyor. 80 metre uzunluğundaki iki duvarı ve tavanı tamamen akvaryum olan tünelde de, yürüyen bant üzerinde sadece balıkları izleyerek dolaşma imkanı da bulunuyor.
Akvaryuma giriş, tam bilet 25, öğrenci ve 65 yaş üzeri ise 18 lira. 0-3 yaş grubu çocuklara ise giriş ücretsiz.
Akvaryumda ne ararsanız var; tatlı su, tuzlu su, okyanus balıkları, tropikal balıklar ve herkesin ilgi odağı olan beş farklı türden köpekbalıkları.
Akvaryumda yedi kişilik dalgıç kadrosunun gün boyunca akvaryumdaki bölümlerin temizliğini yapıyormuş. Köpek balıklarını elle, diğer balıkları da yukarıdan yem dökme yöntemiyle besleniyormuş. Ayrıca günde yaklaşık 100 kilo yem tüketiliyormuş.
Akvaryumu şehrin uç kesimlerden gelen ilk öğretim çocuklarıyla çığlıklar arasında gezdik. İki şey dikkatimizi çekti; birincisi her çocuğun elinde bulunan djital fotoğraf makineleri. İkincisi ise hiç birinin bilgi panolarını okumamaları. Tüm balık havuzlarını laylay lom içinde gezdiler. Bazı öğretmenlerin "bilgileri okuyun. soracağım" uyarısına rağmen. Elindeki kağıda not alan bir kaç ögrencinin hakkına da yemeyelim.
Bu manzara karşısında derin derin düşündüm:
Bakıp geçen, bilgiye ulaşmayan bir nesil mi geliyor aşağılardan?

2 yorum:

Asortik Krep dedi ki...

"Akvaryum Turkuazoo"
Akvaryum güzel, Türkuazı da çok güzel de zoo'su ne öyle..?
O kelimeyi kullanmayınca az mı gösterişli oluyor..?
Uydurma Türkçe-İngilizce isimli yerler açmaktan bu millet ne zaman sıkılacak acaba..?
İşin komik yanı yabancılar da anlamıyor bu tarz yaklaşımları..Kime hitap ediyor belli değil!

Punto dedi ki...

Haklısın Sevgili Asortik Krep. Özenti hastalığından kurtulamadık gitti.