31 Mayıs 2010

Tarihi Efes" harabelerinden "ESİNTİLER"!

3 BİN YILLIK KURULUŞ EFSANESİ: Hadrianus Tapınağı girişindeki frizde Efes'in 3 bin yıllık kuruluş efsanesi şu cümlelerle yer alır: Atina kralı Kodros'un cesur oğlu Androklos, Ege'nin karşı yakasını keşfetmek ister. Önce, Delfi kentindeki Apollon Tapınağı'nın kahinlerine danışır. Kahinler ona, balık ve domuzun işaret ettiği yerde bir kent kuracağını söyler. Androklos bu sözlerin anlamını düşünürken Ege'nin lacivert sularına yelken açar. Kaystros (Küçük Menderes) Nehri'nin ağzındaki körfeze geldiklerinde karaya çıkmaya karar verirler. Ateş yakarak tuttukları balıkları pişirirlerken çalıların arasından çıkan bir yabandomuzu, balığı kaparak kaçar. İşte kehanet gerçekleşmiştir. Burada bir kent kurmaya karar verirler...
YUNANLI GÖÇMENLER: Efes bugün denizden çok içerlerde ama aslında bir liman kenti. Yunanistan’dan gelen göçmenler M.Ö 560 yıllarında Artemis Tapınağı çevresine yerleşmişler.
Günümüzde gezilen Efes ise Büyük İskender'in generallerinden Lysimakhos tarafından M.Ö. 300 yıllarında kurulmuş.
GÖRKEMLİ DÖNEMLER: Efes, Hellenistik ve Roma çağlarında en görkemli dönemlerini yaşamış.ALÜVYONLARLA DOLDU: Efes limanı kuzeyden gelen Marnas Çayı ve Küçük Menderes nehrinin getirdiği alüvyonlarla dolar. Efes denizden uzaklaşır.
BAŞKENT OLMUŞTU: Efes önemli bir liman kenti idi. Bu konumu Efes'in çağının en önemli politik ve ticaret merkezi olarak gelişmesini ve Roma Devrinde Asia eyaletinin başkenti olmasını sağlamış.

Hiç yorum yok: