20 Haziran 2010

Rüzgarı elektriğe dönüştüren PERVANELER!

ÇEŞME YOLUNDAKİ PERVANELER: Rüzgar enerjisinden elektrik üreten merkezlere Rüzgar Santrali deniliyor. Rüzgar Santralleri kurulduktan sonra pervaneler rüzgarın (havanın) hareketiyle bağlı oldukları şaftı döndürüyor. Uygun bir jeneratör ile de bu hareket enerjisi elektrik enerjisine dönüştürülüyor.
Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Avusturya'nın büyük bölümünü otobüsle gezmiş, Orta Avrupa’yı baştan sona geçmiştik. "O" rüzgar pervanelerini gördükçe ve kilometrelerce uzadıklarını gözlemleyince hayıflanmıştım.
Neden?
Neden biz bu ucuz enerjiden faydalanamıyoruz? diye.
Rüzgarımız mı yok?
Evet. Geç meç önemli olan başlamaksa bizde de o pervaneleri çokça görüyoruz artık.
Marmara’da Ege’de tek tek ortaya çıkmaya başladılar. Çoğalıyorlar da.
Umarım bu enerji kaynağı giderek artar, Türkiye hiç değilse bu konuda dışa bağımlılıktan kurtulur.

4 yorum:

Tijen dedi ki...

Biraz da Bozcaada'da var biliyorsunuzdur Akın abi. Adanın elektriğini üretmekle kalmıyor karşı kıyıya da elektrik yolluyor. Ben de Avrupa'da rüzgar santrallerini gördükçe bizde boşa giden rüzgarları düşünüp kızıyorum. Ne çok uğultulu tepemiz var oysa bizim de!

Punto dedi ki...

Haklısın Sevgili Tijen. Prof. Mustafa Ültanır bu konuda çok uğraş vermişti. Yasa çıkarmak için didindi durdu. Dünya'da çalışırken tanımıştım Ültanır'ı. Demek ki emekleri boşa gitmemiş. Rüzgar santralları çoğalmaya başladı. Umarım bu çoğalma hızlı olur.

Berceste dedi ki...

Turkiye'de de cokca gorur olmak yarinlar icin beni umutlandiriyor. Bozcaada'da gormustum ilk ben de. Bir de guzel hikayesi vardi. Ada'da buyuyen ve buyuyunce elektrik muhendisi olan birisinin hayalinin gercege donusmesinin eseri imis o degirmenler. Cocukken Ada'da cok kesilen elektrigin yerine boyle birseyi yapmaya ah etmis. Su anda hem Ada'nin ihtiyacini karsiliyormus, hem de karsi kiyilara elektrik veriyormus o degirmenler. Blogda da yazmistim hatta...

Punto dedi ki...

Ben de ümitlendim Sevgili Dilek.