6 Aralık 2010

Uzaklara, çok uzaklara; Cumalıkızık !

“Memleket mi, yıldızlar mı, gençliğim mi daha uzak” der ya Nazım Hikmet… İşte biz bu kez zaman tünelinde gençliğimizden de daha uzaklara yolculuğa çıkıyoruz… Öyle iki üç katlı apartmanların, sokakta oyun oynayabildiğimiz, trafiğin keşmekeşleşmediği, beyaz yakalı siyah önlüklü ilkokul günlerimize değil; daha uzaklara, Arnavut kaldırımlarına, daracık köy sokaklarına, at arabalarının tıkırtılarına, tak tak vurulan kapı tokmaklarına uzanıyoruz. Nereye mi gidiyoruz, 300 yıl öncesine..
Burası Bursa’nın yanıbaşındaki Cumalıkızık Köyü. Mimari dokusu Osmanlılar döneminden günümüze kadar bozulmadan kalabilmiş ender yerleşim yerlerinden. Tamamı SİT alanı ilan edilmiş 350 haneli Cumalıkızık Köyü, geçmişi size doyasıya yaşatmaya söz vermiş sanki. Köyün içindeki otoparka araçlarınızı park ettikten sonra artık günümüzle ilişiğinizi kesebilirsiniz.


TARİHİ GÜNÜMÜZE TAŞIYOR:Dar sokaklar, eski evler Cumalıkızık'ın karakteristiği.

İki ya da üç katlı rengârenk cumbalı evler, Arnavut kaldırımlı meydan, daracık sokaklar, evlerin avlusuna açılan iki kanatlı büyük kapılar, pirinç çeşmelerden akan soğuk sular sizi alıp götürür, Cumalıkızık Köyü’nde..Kapı önlerinde köy reçeli satan kadınları görünce şaşırırsınız biraz ama olsun… Kapı tokmaklarına takılınca gözleriniz rahatlarsınız yine..O da ne bu kapıları açan devasa anahtarlar niye komşu teyzenin elinde değil de, tezgahta 40 TL’ye alıcısını bekliyor. Yine bir şaşırma.
TARİHİ TOKMAKLARKapı tokmakları, evde yaşayanın maddi durumunu da yansıtıyor.
İşte böyle Cumalıkızık’ta geçmişi yaşarsınız ara sıra şaşırarak. Günümüzle her ne kadar ticari yönden bağlantıları olsa da siz bunları görmezden gelerek doyasıya geçmişi yaşayacağınız daha hakiki bir mekân bulamazsınız. İşte tam da bu yüzden eski dönemleri yaşatan filmler burada çekilir olmuş son zamanlarda. Kınalı Kar dizisinden sonra köyün popülaritesi de artmış.
HEDİYELİK ANAHTARLAR: Eski kapı anahtarları 40 TL'ye alıcı buluyor.
Dizinin çekildiği konak, en çok ziyaret edilen yerlerden. Bahçesinde oturup çay, kahve içebilir, kahvaltı yapabilir, ya da gözleme yiyebilirsiniz. Köyde bunun gibi bir çok mekân var kahvaltı yapıp, yemek yiyebileceğiniz. Biz arkadaşlarla otlu, peynirli, patatesli gözleme tercih ettik..Sekiz yaşındaki papyonlu küçük şefimizin hizmetine hayran kalıp bahşişi bol tuttuk.
NE ARARSAN VARHediyelik eşyalar arasında geçmişe dair olanlar da var.
700 yıllık Koca Cami, dar sokakların arasından birden karşınıza çıkıveriyor, sürpriz yaparcasına. Cumalıkızık’ın adının konulmasında bu caminin rolü büyük. Köyün adı Orhangazi’ye kadar uzanıyor. Bayındırkızık, Hamamkızık, Derekızık, Fidyekızık bu köylerden bazılarının adları. Topluca gidilip Cuma namazı kılınan köye de Cumalıkızık adı verilmiş. Birbirine bir sigara içimi kadar yakın olduğu söylenen bu köylerden günümüze bozulmadan sadece Cumalıkızık kalabilmiş.
300 yıl öncesinden kalan evler, 2000’lerin başında restorasyondan geçirilmiş. Pencere kenarlarındaki rengarenk çiçeklere dokunulmamış sanki, onlar her zamanın çiçeği. Evlerin yapımında tuğla ağaç ve kerpiç kullanılmış, sonra da rengarenk boyalar, içimizi ısıtmak için.

KÖY ÜRÜNLERİ: Köylüler, kendi yaptıkları ürünleri satarak gelir elde ediyor.
Köy halkı sıcak ve sevecen.. Erişte, ceviz reçeli, tarhana ve hediyelik eşyalarından alırsanız bir o kadar mutlu, objektifleri kendilerine doğrulttuğumuzda “çekmeyin yavrım bizi” diyecek kadar da bıkkın.
Cumalıkızık’a gitmek isterseniz çok uzak değil, gençliğinizden daha yakın. İstanbul’dan Darıca’ya. Eskihisar’dan feribotla Topçular’a. Yalova üzerinden Bursa’ya ve Bursa’dan Ankara istikametine saparak yaklaşık 10 km sonra Cumalıkızık’a varabilirsiniz. İyi yolculuklar…

3 yorum:

B5 dedi ki...

Ah bloglara bakmamamin cezasi. Bu eski anahtarlari topluyorum ben. Bilseydim buraya ziyarette muhakkak alirdim bir tane.
Donmeli, okumali daha cok!
Harika bir yazi!

Punto dedi ki...

Cumalıkızık Bursa'nın dibinde. Benim de aklımda olsun, bir gittiğimde bir yerlerde gördüğümde sana eski anahtarlardan alırım Sevgili B5.

Selfet dedi ki...

Fotoğraflar öyle güzel ki..Amcanın yürüdüğü dar yol,en beğendiğim oldu..