18 Şubat 2014

Tarıma 'sihirli' bir el değmiş!


Bandırma'dan Çanakkale'ye giderken gözümüzü kamaştıran bir arazi gördük. Göz kamaştırmayı gerçek anlamda kullanıyorum. Hani iç içe geçen çizgiler, simetrik çizgilere baktığınızda gözünüz size oyun oynar ya.. İşte öyle...Hemen fotoğraflamaya başladık..Çünkü simetri çok güzel bir görüntü sunuyordu. Biz ilerledikçe arazi de büyüyordu. Durup birine sormak istedik...
Ve öğrendik ki...Anadolu Grubu, Özgörkey Holding ve dünyanın en büyüklerinden Brezilyalı konsantre meyve suyu üreticisi Cutrale'in ortaklığıyla kurulan şirket; Türkiye'de son derece modern yöntemlerle meyve ağaçları yetiştirmeye başlamış. Çanakkale'nin yanı sıra, Adana, Şanlıurfa ve başka illerde tarla sahipleri ile görüşüp bölünmüş tarlaları birleştirip meyve ağacı yetiştirmeye başlamışlar. Şirketin adı Anadolu Etap.
İklime göre şeftali, elma, nar, kayısı, vişne yetiştiriyorlarmış. Amaç, dünya çapında meyve suyu tedarikçisi olmak.
1974 yılında kurulan ve 1994 yılında Özgörkey Holding bünyesine katılan Anadolu Etap, 2009'da yılı içerisinde Anadolu Grubu ve Brezilyalı Cutrale Grubu’nun da güç birliği ile yeniden yapılandırılmış.
Çanakkale'nin Kumkale ilçesinde bulunan Kumkale Çiftliği, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nden 30 yıllık uzun dönemli kiralama yoluyla edinilmiş 6 bin 100 da arazi üzerinde. Burada otuza yakın şeftali ve nektarin ile dokuz çeşit kayısı ağacı varmış. Mersin, Balıkesir ve Antalya’daki tesislerde, Türkiye’nin dört bir yanından gelen meyveler işleniyormuş. Edinebildiğim bilgiler bunlar..
Tarımda bu denli bilinçli, sistemli, modern teknolojiyle üretim yapılmasına memnun olduk...

Hiç yorum yok: