18 Ağustos 2018

TÜRKİYE'NİN EN BATISI: GÖKÇEADA

Filiz Kamacıoğlu gezdi, bizimle paylaştı:
Çanakkale Boğazı’nın kuzeybatısında yer alır. Türkiye’nin en büyük adası. (289 kilometrekare)
Volkanik ve dağlık yerleri çok olan adada benzersiz jeolojik oluşumlar var. Özellikle Kaşkaval Burnu ( Peynir Kayalıkları) ve Yıldız koy. Yıldız koy, Türkiye Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) tarafından 1999 da su altı milli parkı ilan edilmiş.

Yukarı Bademli Ceneviz kalesi...
Adada yetiştirilen ürünler, zeytin, tahıl çeşitleri, üzüm, ayçiçeği, mısır, sebze ve yöresel meyvalar.
Tarım alanları dışında Adada meşe, ahlat, kızılçam, badem, ceviz, kekik, böğürtlen, ada çayı ve ıhlamur görülmektedir. Bunlar içinde karadut önemli yer tutmaktadır.
          Kale Köy limanı...
Adanın doğusundaki Aydıncık (Kefaloz), rüzgar sörfü için ideal bir yer olarak kabul ediliyor.
Adanın Güneydoğusunda deniz suyuyla oluşmuş Tuz Gölü var. Gölde bitkilerin çürümesiyle oluşan siyah çamurun şifalı olduğuna inanılıyor ve vücuda sürülüyor.
Ada, su altı kaynaklarına sahip olduğu için tarım açısından çok verimli. Orman, makilik  ve zeytinlik alanları var. Güney kıyıları “ Geven” denilen dikenli çalılarla kaplı. Gevenler, adanın erozyon dengesini sağlıyor.
Adadan bir manzara...
 Organik zeytin yağı ve ballar...
Avrupa ile Asya arasında yer alan ada tarih boyunca stratejik bir üs olmuş ve sık sık el değiştirmiş. 1453 de İstanbul’un fethinden sonra Bizans güçleri adayı terk etmeye başlamış, kaderleriyle baş başa kalan ada halkı Fatih Sultan Mehmet’e heyet göndermiş ve 1455 de ada Osmanlı topraklarına katılmış.
Bal üretimi,Gökhan'ın bal  çiftliğinden...
Bal kovanları...
 Gökçeada’da her yıl 14-16 Ağustos tarihleri arasında Meryem Ana Panayırı yapılıyor. Meryem Ana’nın ölüm günü olan 15 Ağustos şenlik gibi kutlanıyor. Çünkü Hristiyan inancında Aziz’ lerin ölüm  günü şenlik gibi kutlanır
Çamaşırhanede, etler pişiyor

Aydıncık da (Kefaloz) rüzgar sörfü yapılıyor
Panayıra ev sahipliği yapan köy Tepeköy. Tepeköy’de her 14 Ağustos akşamı koyunlar kesiliyor ve kazanlarda pişiriliyor. 15 Ağustos’ta köyün meydanına kurulan kazanlarda yemek, tatlı, şarap dağıtılıyor ve toplu halde yeniyor, sonra dans, şarkılar başlıyor, sabaha kadar eğlence devam ediyor.
Gökçeada’da Organik Tarımdan söz etmek gerekir.
 
 Gölet...
Manzara...
 
 Meryem Ana şenliğinde kasap oyunu
Ada’da tarımsal alanların kontrolünün kolay olması, uzun yıllardır kimyasal ilaç ve gübre kullanılmamış olması organik tarımı kolaylaştırmaktadır.
Zeytin; Adanın kendine has zeytini bulunmakta.
Geven otu...
 Ada sakinleri zeytinden yüzyıllardır zeytinyağı, salamura zeytin ve sabun yapıyorlar. Zeytinin toplandıktan sonra hemen sıkıma girmesi,  ideal asitlik derecesiyle organik tarım sertifikası olan zeytinyağı üretimini sağlamaktadır.
Bal; Adanın organik balı lezzetli ve güzeldir.


Hiç yorum yok: