19 Eylül 2008

Deve örneğindeki gibi, neremiz doğru ki!...

GÖSTERMELİK DEĞİL, CİDDİ EĞİTİM: Yunan Adaları gezisinde gemi hareket ettikten sonra bizleri hemen büyük salona aldılar. Yolcular salona ellerinde can yelekleri ile geldiler ve öğretmenlerden nasıl takılacağını öğrendiler.
Tekne kıyıya baştan kara etti. Sekiz çocuk saldırdılar, sandalın iki yanından binmek için. Ak saçlı denizci çocukları tek tek sandaldan indirdi. “Bakın” dedi. "Sandala öyle gelişi güzel binemezsiniz. Dengeli binmeniz ve dengeli oturmanız gerekli. Sen sağa geç, sen de sola. Sekiz kişisiniz dördünüz bir yana, dördünüz diğer yana. Hepiniz bindiniz mi? Tamam şimdi motoru çalıştırıyorum. Hiç kıpırdamak yok. Dönene kadar kimse yerinden kıpırdamayacak ve ayağa kalkmayacak. Yoksa teknenin dengesi bozulur ve alabora oluruz”. Çocuklar ürkmüştü, hiç kıpırdamadan öylece oturdular ve tekne gezisi bitince her iki yandan tek tek sahile indiler.
O çocukların arasında ben de vardım.
İlk denizcilik dersimi almıştım. Yıllarca denge işini unutmadım. Çocuklarıma da öğrettim.
Bu anımı neden hatırladım?
Biliyorsunuz geçenlerde bir feribot içindeki TIR’larla birlikte sulara gömüldü. Bence bu kazanın tak nedeni dengesiz yüklenme olabilirdi.
Bir çok tekne batmalarında bu dengesiz yüklenmenin payının büyük olduğuna inanıyorum.
Artık bilgisayar çağındayız. Büyük gemilerde yüklemeyi gösteren programlar var. Kaptan her yük konuşunda bilgisayardan geminin kaç derece sağa, sola, öne ya da arkaya yattığını
görebiliyor. Acaba bizim gemilerin kaçında bilgisayarlı kontrol sistemi var?
Doğru ise batan feribotta can yelekleri yerine yağmurluk dağıtılması da bizim kafa olarak nerelerde olduğumuzun tipik bir örneği.
Geçen yaz Yunan Adaları gezisinde gemideki ilk saatlerimizde bize can yeleklerini takma eğitimi yaptırdılar. Her yolcuya numaralı can yeleği verdiler. İnsan bu uygulamaları görünce insan olduğuna inanıyor.
Ya Tuzla’daki filika denemesi faciası.
Lafın kısası deveye sormuşlar “Neden boynun eğri”. O da cevaplamış “Nerem doğru ki”!...

8 yorum:

Muharrem Kaptan dedi ki...

Akın abi önce hoş geldin özlettin.Geçen yıla kadar Türk gemileri Dünya denizciliğinde kara listedeydi.Ulaştırma bakanlığının oluşturduğu liman denetçilerinin 3 - 4 yıllık sıkı çalışmaları sonucu gri listeye geçtik.Bu ciddiyetle devam edersek yakında beyaz listeyede geçmemiz yakındır.Tabiiki Bandırmadaki roro gibi olaylar bunu geciktiriyor. 3 tarafı denizlerle çevrili bir ülke olamıza rağmen maalesef kolay kolay denizci olamıyoruz.Nüktedan bir dostumun söylediği gibi galiba biz kara hayvanıyız.Aslında ISM kurallarına göre eğitim ve talimleri yapıyoruz ama yinede yeterli değil demekki.Birde bizde 2 türlü armatör var 1.gerçek armatör 2.motorcu zihniyetli armatör işte bu ikincisi kafasını bir türlü yeniliyemiyor.Ayrıca en önemli faktör bana göre kaderci olmamızda.İyi olan herşeyi biz yapıyoruz ama tüm hata ve aksaklıkların suçlusu Allah bu zihniyet değişmediği sürece daha çok kazalar göreceğiz.Tekrar hoş geldin.Muharrem

Punto dedi ki...

Sevgili Muharrem; evet haklısın. Kaderciliğimiz bir çok tedbirsizliği de beraberinde getiriyor. Bu konuyu ayrıca yazacağım.

HAYAT dedi ki...

merhaba az önce asortikkrepin bloğunu açtığımda sizin sayfanız açıldı.acaba dedim sayfamda mı hata var başka arkadaşların linkinden denedim yine sizin sayfanız çıktı.acaba bi problem mi var? kusura bakmayın küçük bi mevzu için rahatsız ettim ama merak ettim....

Punto dedi ki...

Sevgili Hayat; Asortik Krep'in sayfasına giremiyorum zaten. Orada bir problem var. Benim sayfamın açılmasını ben de anlamadım doğrusu.

HAYAT dedi ki...

punto heralde bi problem var...

yazınızı okudum az önce ama yorum yazamıyorum nedense çünkü yazılcak her şeyi yazmışsınız.

Adsız dedi ki...

Bay punto,asortik krepin bloguna ne yaptınız?hekledinizmi siz yoksa?

Adsız dedi ki...

pardon aynı soruyu hayat sormuş..sizde bilmiyormuşsunuz.ama onu hep okurken şimdi sizin punto sitesinin açılması çok kızdırdıda beni..kusura bakmayın rahatsız ettim..yinede asortikn sayfası neden öyle olmuş bir bilginiz olursa buradan yazarmısınız.teşekkürler..

demet

Punto dedi ki...

Sevgili Demet; Asortik Krep ile bağlantı kurdum.Şifremi kaptırdığım için her şeyi sildim dedi. Benim bloğa yönlenme ise bilgisizliğimden kaynaklandı. Asortik Krep'in bloğunu sadece üyelere açtığını sanıp bir kaç kademe ilerlemiştim. Ama olayı fark edince iptal etmiştim. Tam edememişim. Bu işleri iyi bilen bir dost benim bloğuma girip olayı çözümledi.
Sonuçta Asortik Krep her şeye yeniden başlayacakmış.
Sevgiler