12 Haziran 2009

Nesilden nesile geçen “tavşan pastası”!...

İkizlerimiz doğduktan sonra eşim, her yaş gününde tavşan pastası yapardı. Pasta doğum günlerinin maskotu olmuştu. Çocuklar büyüdüler, çoluk çocuğa karıştılar, doğum günlerinde annelerine takılırlar " hani bizim tavşan pastası" diye.
Geçenlerde torunumuz Mete’nin doğum günü vardı. Eşim sürprizi patlattı, yıllarca çocuklarına yaptığı tavşan pastasını bu kez torunu için yaptı.
Ben de nesilden nesile geçen bu pastanın tarifini eşimin anlatımı ile sizlerle paylaşmak istedim:

Malzemeler:
10 kaşık irmik
10 kaşık şeker
1,5 kg. süt
60-75 gr.tereyağı
Hindistan cevizi, (istenirse) vanilya

Yapılışı:
Süt, şekerle karıştırılıp kaynama noktasına gelince irmik içine azar azar akıtılır, devamlı karıştırılarak pişirilir. İndirmeye yakın tereyağı da katılarak biraz daha kaynatılır ve ateşten alınır. Biri büyük, biri biraz daha küçük iki yuvarlak tepsi biçiminde kap seçilir, dipleri ıslatılır ve bütün dibi kaplayacak şekilde Hindistan cevizi tozu serpilir. Hazırlanmış olan koyu irmik muhallebisi, iki kaba da düzgünce taksim edilir.
Buzdolabında bir gece bekletilir. Bir bıçağı, muhallebi ile kalıbın arasında dikkatlice gezdirerek kalıba yapışan kısımlar ayrılır. Servis edilecek uygun tabak veya tepsiye büyük kalıp ters çevrilir. Bu, tavşanın yüzü olacaktır. Yüzün daha fazla beyaz görünmesi istenirse biraz daha Hindistan cevizi serpilir. Küçük kalıp da aynı şekilde bir yere ters çevrilir ve boşalmış olan küçük kalıp ile küçük pastanın iki tarafından kulaklar kesilir. Kalan parça papyonu olacaktır. Tavşanın gözleri, ağzı, burnu, bıyıkları, papyonu vs. uygun şekilde istenilen malzeme ile (kiraz, bonibon, çikolata, gıda boyası ile boyanmış kremşanti vb.) süslenir.
Bu pastayı yapacak olan annelere kolay gelsin, çocuklara afiyet olsun.

6 yorum:

Berceste dedi ki...

Pek guzelmis bu pasta Akin amca :) Benim cocuklugumda dondurma tatlisi derdik ama tavsan seklinde olanini hic yememistik :) Esinizin ellerine saglik. Pek sirin, pek guzel hem de hatirasi ile her daim yasayacak bir pasta olmus tavsancik.

Diger yandan ben de Ingiltere'de gelen misafirlerimize dondurma tatlisi seklinde(tereyagi yok bizim tarifte) cok yaptim. Ama onlara bizden once Hintliler tanitmis, o yuzden Hint tatlisi olarak biliniyormus.

Asortik Krep dedi ki...

Çok hoş bir şeye benziyor,ellerine sağlık eşinizin ,tadı da görüntüsü kadar güzel olmuştur mutlaka :))
Nice yaşlar bu arada Mete'ye ..

Punto dedi ki...

Sevgili Dilek; tavşan pastası eşimin marifeti. 35 yıl önceyi düşünürsen, bu kadar çok pasta çeşidi de yoktu doğrusu.

Punto dedi ki...

Sevgili Asortik Krep; teşekkür ederiz. Eşimin selamı var.

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Pasta o kadar ihtişamlı duruyor ki, tarif de bir o kadar sade, tam çalışan annelere göre bir pasta bu. Ve tabi ki çocuklara göre. Ben ilk fırsatta yapıp blogda yayınlamak istiyorum. Şimdi sudan bir sebep bulmak gerek bu pastayı yapmak için. Can'ın kuzeninin anaokulundan mezun oluşu şerefine olabilir mesela:)

Mete'ye nice güzel yaşlar ve pastalar diliyorum. İyi ki doğdun Mete!

Punto dedi ki...

Teşekkür ederiz Sevgili Pınar. Tavşan pasta bizim ailenin klasikleri arasında.