20 Mayıs 2010

Hiç Şevketi Bostan yemeği yediniz mi?

İsmini duymuştum ama yemeğini yememiştim. Şirince'de bir lokantada önümüze geldi Şevketi Bostan. İsmi unutulacak gibi değil.
Otsu bir bitkiymiş. İri yaprakları tüylü. Yaprakların kenarları dikenli. Tarla kenarlarında, bahçelerde ve kırlarda yabani olarak yetişiyormuş. Onun için nadide ve pahalı bir ot diyorlar. Toprağın üzerindeki kısım kesilerek toplanıyor. İyice soyulduktan sonra dikenleri ayıklanıyor. Ege ve Akdeniz bitkisi.
Yemeğinin et, soğan, un, limon suyu, yumurta sarısı, yağ karışımı ile yapıldığını söylediler.
Bu yemeği yapmak isteyen önce bitkiyi bulacak tabii. Tarif için internette biraz gezinmek yeterli. Yemeği beğendiniz mi diye soracak olursanız "evet beğendik". Güzeldi.
Fiyatı hariç .

6 yorum:

suzan dedi ki...

Afiyet olsun. Bana yemek nasip olmadı. Ama bu sonbaharda İZMİR2e gittiğimde alıp yapacağım. Kilosu 10 TL'ydi geçen sene. Leğenin içinde satıyorlar pazarda. Mezesi de yapılıyormuş.

Bocuruk dedi ki...

Şevketi bostan ı ilk kez bu sene Urla pazarından alarak pişirdim. Tarif olarak pazarcının anlatımını aynen uyguladım ve bayıldık. Oradan aldığımda kilosu 10 tl idi. Daha sonraki haftalarda Bostanlı pazarı nda buldum, aldım. Biraz daha ucuzlayıp 7 tl olmuştu. Yarısını pişirdim. Yarısını dondurucuya attım. Bu günlerde de aklımdaydı pişireyim diye. Kısaca kendi yaptığım şeklini tarif edersem. Soğan ve kuzu etini hafif soteleyip şevketi bostanı ekliyorum. Üstüne 1 limon suyu, tuz, karabiber, 1 adet küp şeker, azcık su ilavesi ile pişiriyorum. Yumurta yok, un yok benimkinde. Hafif bir yemek oluyor. Tavuk eti ile yapıp daha da hafifleten arkadaşlarım da var. Size de afiyet olsun :)
Sevgilerimle...

Punto dedi ki...

Biz beğendik Sevgili Suzan. Senin de beğeneceğini adım gibi biliyorum!

Berceste dedi ki...

Ben de begenme konusunu merak etmistim, yazinizin sonunda merakim giderilmis oldu :) Adini Tijen'den cok duydum. Bitkisini gormedim ama hic.

Suzim bence bir bilenden pismis halini ye once, sonra dene. Ingiltere'de bilmedigim yemeklere oyle yapardim ben hep, sonra tarifini bulup denerdim :)

Punto dedi ki...

Çok yöresel bir bitki Sevgili Dilek. Yabani yetiştiği için de az bulunuyor ve onun için pahalı satılıyormuş.

Punto dedi ki...

Sevgili Bocuruk; yorumları denetleme işini yazlıkta olduğum için çok geç yapmak zorunda kaldım. Yeni yayımladığım ve geç cevap verdiğim için özür dilerim.