12 Eylül 2012

İMECE’nin yedince filmi “Beşikdüzü Köy Enstitüsü”

 Beşikdüzü Köy Enstitüsü ile ilgili belgeselin çekimleri başladı.
İMECE adı altında köy enstitüleri ile ilgili 6 belgesel yapılmış.
Kardeşimin telefonu çaldı. “Yine öğrencilerimden biri arıyor sanırım” dedi ama yanılmıştı. Arayan Yapım 13’ten bir sekreterdi. Yönetmen Ahmet Sonergörüşmek istiyordu. Görüştüler.
Ahmet Soner, Köy Enstitülerle ilgili bir belgesel hazırlıyordu. Pera Müzesi için İMECE adı altında 6 dizi yapmıştı. Bunlar gösterime giren filmlerdi. Altı dizide Çifteler, Kızılçullu, Kepirtepe, Cılavuz, Savaştepe Köy Enstitülerinin belgeselleri işlenmiş, 60 yıl sonra geriye kalanlar adı altında 43 dakikalık bir filmle de devam edilmişti.
Yönetmen Ahmet Soner, sıranın Beşikdüzü Köy Enstitüsü’ne geldiğini söylüyordu ve kardeşimden babamın enstitü anılarını dinlemek istiyordu.
Çekim sırasında Ahmet Soner’le kısa bir görüşme de yaptık tabii. İşte çalışmalarından bazı bilgiler:
- İMECE’nin çekimine 12 yıl önce başlamış. Belgesel, Köy Enstitüleri üzerine yapılmış. Altı bölüm çekilmiş ve Pera’ da gösterilmiş, DVD’leri piyasaya sürülmüş.
- Altı bölümün toplam uzunluğu 470 dakika, yani 7 saat 50 dakika... Geriye kurgusu yapılacak 16 bölüm daha kalmış.
Pera Müzesinin bastırdığı broşürde şu cümleler dikkat çekici: “Yüzde doksana yakını okuma yazma bilmeyen bir ülkede Cumhuriyet’i yaşatma ve yeni bir insan tipi yetiştirme amacıyla, dönemin İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç önderliğinde 17 Nisan 1940’ta kurulan Enstitüler, köyden aldıkları çocukları eğitip tekrar köye yollayarak halkın geniş kesiminin aydınlanmasını hedeflemişlerdi. 1946’da dış ve iç baskılarla yavaşlayan süreç sonunda, 1954’te Enstitüler kapatıldı.
Evet… Cumhuriyet’in aydınlanma döneminin en önemli projesi baskılara dayanamadan yok olup gitti…

1 yorum:

Asortik Krep dedi ki...

Ben bu haberi atlamışım,süpermiş :))