24 Mayıs 2016

Kütahya konaklarını barındıran sokak: Germiyan Sokağı!

Eşimin ısrarı ve bir nevi emrivakisi ile Antonina Tur’un Kütahya Aizanoi Antik kenti ve Eskişehir Frig Vadisi ile özellikle ülkemizin örnek kenti haline gelmiş Eskişehir'i içine alan geziye katıldım.
İyi ki katılmışım. Ülkemin sıcakkanlı insanlarıyla tanıştım, birlikte tepeleri dolaştık, birlikte gezi yollarında “ıslandık”.
Geziyi konu konu anlatmak istiyorum.
Önce sizi Kütahya Germiyan Sokağı’ndaki evlerle tanıştırayım:
Kütahya evleri, 19 yy. sivil mimarlık örneklerinden ahşap mimari özelliklerini taşıyor.

İki ve üç katlı evler. Ahşap payandalı çıkmalar. Pencere düzeni ve geniş saçaklar. Bu özelliklerle eski konak kültürünün en güzel örneklerini görüyoruz.
 Giriş katlarında genellikle mutfak, kiler, depo ve tarım araçları için taşlık var.
Oturma, yatma, yeme, içme ve yıkanma odaları üst katlarda bulunuyor. Giriş kapıları atların geçmesine imkan verecek ölçüde büyük tutulmuş.
Pencereler az sayıda ve küçük ebatlı. Kütahya evlerinde çıkma, mimari üslubun en önemli öğesi. Sokaklar çok dar olsa bile saçaklar birbirine değercesine çıkmalar yapılmış.

Karakteristik Kütahya evi genellikle büyüktür. Dış renklerde yüzey beyaz, kirli sarı, çivit mavisi veya aşı boyası renginde boyanmış, geren(toprak) sıvalıdır.

Kütahya Evleri, genelde güneye bakacak şekilde yerleştirilmiş. Kapılar oyma işçilikli. Evler birbirinin aynı değil. Her birinin kendine mahsus bir karakteri var.

GELECEK YAZI: 
DÖNENLER CAMİİ-KÜTAHYA

 

Hiç yorum yok: