26 Mayıs 2016

Kütahya’da yaşayan Macar özgürlük savaşçısı: Kossuth!

Kossuth Evi bir 18. yy Türk evi. Evin sahibi Şeyh Bedreddin Efendi. Bu evde 1850-1851 yıllarında Macar Özgürlük Savaşı önderlerinden avukat Lajos Kossuth yaşamış.
Kossuth varlıksız orta soylu bir aileden geliyor. Hukuk okumuş. 1832 yıllarında Millet Meclisi oturumlarında muhabirdir. El yazması gazetesiyle muhalefet yapar ve şöhret kazanır. Gazetecilik faaliyeti nedeniyle tutuklanır. Fikir özgürlüğünün simgesi haline gelir. Serbest bırakılınca siyasete atılır.
14 Nisan 1849’da parlamento Kossuth’un girişimi ile Habsburg hanedanının tahtan indirilmesini ilan eder ama Kossuth, Özgürlük savaşı yenilgisinden sonra sürgüne gitmek zorunda kalır. İlk durağı Osmanlı İmparatorluğudur. Vidin, Şumnu, Varna, Gemlik, Bursa yoluyla Kütahya’ya gelir.
Kossuth, ailesi ve 56 kişilik mülteci grubuyla birlikte 1850-1851 yılları arasında Kütahya’ da misafir edilmiş, ona verilen evde ailesi ile birlikte 1 yıl yaşamış. Lajos Kossuth, Türkçe bir gramer kitabı da yazmış. Evde Kossuth’a ait özel eşyalar ve Macar kültürü ile ilgili objeler sergileniyor. Kossuth, Macaristan için hazırladığı anayasa taslağı metnini bu evde kaleme almış.
 
Müzede, yazdığı gramer kitabının fotokopileri, müzik aletleri, tütün kıyacağı, tabaka gibi objeler, 18. yy'dan kalma bir piyano, porselen yemek takımları ve Budapeşte’nin eski fotoğrafları ile klasik Türk evine ait etnografik eserler görülebilir.  2 katlı ve 7 odalı müze-ev, bahçe içindedir ve sokağa penceresi yoktur. Selamlık bölümünün bulunduğu birinci katta yemek odası, yatak odası ve çocuklara ait bir oda ile çalışma odası yer alır.
Kossut, 1849'da ülkesinin bağımsızlığını ilan eden ve Macaristan'ın "geçici" sıfatıyla da olsa ilk cumhurbaşkanı. Kütahya'ya sürgün edilen Kossuth 1851 yılında bir Amerikan Savaş gemisi ile ülkeyi terk edene kadar bu evde yaşamış. 

 GELECEK YAZI: 
ARKEOLOJİ MÜZESİ

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Şundan kesinlikle eminimki, Kossut Kütahyadaki yaşadığı bu evde çok rahat ve huzur içinda zamanını geçirmiştir. Bu evin her yerini gezip dolaştım. Çok büyük bir bahçesi ve etrafı duvarlarla çevrili güvenli bir yer. Fakat öncelikle bu evi bugüne kadar getiren, temizleyen, bakımını yaptıran kişi veya kişileri takdir ediyor ve gönülden kutluyorum. çok güzel bakmışlar.