1 Mayıs 2007

Tezgâhların yeni yıldızı pepino

Punto’yu takip ettiğim günden bu yana çok kere sıkışıp kaldığım belirli alanlardan sıyrılma şansını da yakalıyorum...Kelaynak disiplininin dışında da sizlere FAYDALI ZERZAVATLAR hakkında bulabildiğim kadar bilgi aktarmak istedim....Uzmanı olduğum bir alan değil.!..Ama ilginizi çeker diye yazıyorum...
PEPİNO (Solanum muricatum ait) :
PEPİNO Peru menşeli. Patlıcangiller familyasından bir bitki...Birkaç yıldır Türkiye’de de yetiştiriliyor...Fide ile üretilip, meyveleri belli bir büyüklüğe ulaşıncaya kadar bol su istiyor..Bol güneş ve temiz havayı seviyor.Kapalı ortamlarda (Oda, Limonluk gibi) bitki büyür ancak meyve vermez.Güneşe bakan açık balkonlarda 7-10 numaralı saksılarda yetişip meyve verebilir. Siz de açık balkonunuzda yetiştirebilirsiniz!
Pepino soğuğa karşı duyarlı olup, 0 derecede bitki gövdesi zarar görür, -5 derecede tamamen kurur.
Kavun, muz, ananas, aromalı meyveyi dolapta soğutarak ince kabuğu soyularak kavun gibi yenilebileceği gibi meze olarak, dondurmalara katılarak, karışık meyve salatalarında garnitür olarak kullanılmakta, reçeli yapılmaktadır...
FAYDALARI:
a)Homofili rahatsızlığına iyi gelmekte;
b)Eklem romatizmasına iyi gelmekte.
c)Çocuklarda kemik gelişimini sağlamakta. (Veriler tarım il müdürlüğünün beyanlarıdır.)
d)Kolesterolü düşürüyor.(Hastalar tarafından beyan edilmiştir.)

4 yorum:

Sanem dedi ki...

Geçen pazar günü televizyonda görmüştüm, Antalya'da yetiştirilmeye başlanmış bir ziraat müh. tarafından. Kemik erimelerine çok iyi geldiğinden de bahsediyorlardı. Kavun, ananas karışımı bir tadı varmış, burda var mı bilmem ama Türkiye'ye gidince denemeli.

Punto dedi ki...

Sevgili Sanem; Henüz biz de tanışmadık. İlk fırsatta bulursak bir yerde alıp tadına bakacağız.

Adsız dedi ki...

Tadına bakmadığınız, dokunmadığınız ve hatta fotolarını başka bir siteden alıp kaynak göstermediğiniz bir meyveyi internetten araklanmış bilgilerle nasıl tanıtıyorsunuz anlamadım. Bir de kendinizi gazeteci olarak etiketlemişsiniz. Yazık! Hele başlık tam bir fiyasko! Henüz tezgahta görmediğiniz bir meyve için tezgahların yeni yıldızı diye başlık atılır mı?

Punto dedi ki...

Sevgili İsmini yazma cesaretini gösteremeyen isimsiz. Önce yazık diyeceğinize yazıyı dikkatli okuyun. Yazı bana ait değil. Kelaynak imzası ile yazan başka birine ait. Kendisi bir ay Amerika'da kaldı ve yazıyı ve fotoğrafları oradan gönderdi. Ben sadece yazıyı ve fotoğrafları kullandım. Ayrıca 35 yıllık gazetecilik yaptım. Bununla gurur duyuyorum. Yorumunuzu silmeden cevap verecek kadar dürüst davranıyorum.
Meslek hayatımda ne yazık ki sizin gibi bir duvar arkasına sinmiş ve okumadan yorum yapıp çamur atanları çok gördüm. Bu konuda ilk değilsiniz.