20 Aralık 2008

Kuşların hayatımızdaki vazgeçilmez yerleri!

Elime Türkiye Büyük Millet Meclisi Vakfı’nın hazırladığı bir çalışma geçti. Saray süslemelerinde KUŞ.Çalışmanın girişinde özetle şöyle bir açıklama var:“Çağlar boyunca kuş önemli bir öğe olmuş. Bir büyü, bir sırlar dünyası olarak görülmüş kuşlar. Mısır tanrılarının arasında bir çok kuş-tanrı vardır.
Kırlangıçlar baharı getirir;
Leylekler yazı alıp götürür.”
Selçuklu’dan Osmanlı’ya minyatürlerde, süslemede, halıda, çinide; şiirde her yer de kuş vardır. 19.yüzyılda yapılan ve döşenen Dolmabahçe Sarayı ve diğer saraylarda her çeşit malzemede kuş motifleri kullanılmış.
İşte onlardan birkaç örnek:
GÜVERCİNLER: Floransa mozaiği. Güvercinler. Duvar Panosu. 19. yüzyılda yapılmış. Dolmabahçe Sarayı’nın Mabeyn-i Hümayûn kısmında bulunuyor.
PAPAĞAN VE KERTENKELE: Floransa mozaiği. Masa tablası: 19. yüzyıl yapımı. Yıldız Sarayı Şale Köşkü. Sedefli salonda bulunuyor.
MAVİ KUYRUK KUŞLARI: 19. yüzyılda yapılmış masa tablası. Floransa mozayiği. Bulunduğu yer Dolmabahçe Sarayı Süfera Salonu.
GÜVERCİNLER VE GÜLLER: Dolmabahçe Sarayı Cariyeler Dairesi’nde bulunan ve 19.yüzyılda yapılmış bir masa tablası. Floransa mozaiği.
SAKA KUŞLARI: Floransa mozaiği. Dolmabahçe Sarayı Süfera Salonu’nda bulunuyor. Masa tablası. 19.yüzyıl yapımı.
SERCELER: Dolmabahçe Sarayı’nın Mabeyn-i Hümayûn kısmında bulunan masa tablası da 19.yüzyıl yapımı. Floransa mozaiği.

4 yorum:

Berceste dedi ki...

Çok hoş desenler...

Yalnız mozaik gibi minik minik görünmüyorlar, acaba fayans gibi mi döşenmişler? Daha mı büyükler yani?

Punto dedi ki...

Sevgili Dilek; Orijinal kartlardaki bilgi bu şekilde. Çok anladığım bir konu değil. Biraz araştırdım, işin içinden çıkamadım. Bilen varsa ve bizi iki satırla aydınlatırsa sevinirim.

Tijen dedi ki...

Kuşlar doğanın sevinci gibi geliyor bana. Onların neşe içinde cıvıldaşmalarına bayılıyorum!

Punto dedi ki...

Haklısın Sevgili Tijen. Özellikle yazın kuşların cıvıltısına doyum olmuyor.