3 Mayıs 2009

Göynük "turist çekme yarışını" kazanmış!

İki günlük gezimizin ilk durağıydı Göynük. Dağ yamaçlarındaki dar yoldan yeşillikler içinden giderken kuşbakışı karşınıza çıkıyor Göynük. Belde dağlarla çevrili. Yokuşu inip meydana geldiğinizde sizi Safranbolu evlerine benzer Türk evleri ve derenin iki yakasına kurulmuş belde karşılıyor.
RESTORASYONU KENDİLERİ YAPMIŞ: Göynük tarihi Anadolu'nun tarihi ile iç içe bir ilçe. M.Ö. 1200 yıllarında Balkanlardan Anadolu'ya gelen Frigler Hitit devletini yıkmış. Friglere ait en eski yazılı belge 1966 yılında Göynük'ün Soğukçam köyünde bulunmuş. Bahçe içindeki evler yöre halkı tarafından restore edilmiş.
SAKİNLİK DİKKAT ÇEKİCİ: Yörenin küçük bir meydanı var. Tatil günü olduğu için sakin bir görüntü ile karşılaştık. Göynük'te Soğukçam köyünün bulunduğu çevre, Frigya'nın kuzey sınırı bölgesinde, kuzeyden gelecek tehlikeyi önleyecek bir kale mahiyetinde. M.S. 395'te bölgede Doğu Roma egemenliği hakim.
SAFRANBOLU ETKİSİNDE: Yöredeki evler tipik Safranbolu evleri etkisinde. Tüm evler beyaz, pencereve kapılar ise kahverengi boyalı. Göynük Osman Gazi'nin son dönemlerinde 1323 yılında fethediliyor. 1333 yılında Geyve, Göynük, Mudurnu üzerinden Bolu'ya gelen İbn-i Batuta, bu civarda Ahi zaviyelerinde konakladığını belirtiyor. Göynük Ahilik konusunda iddialı bir yöre.
YERLİ TURİSLERİN UĞRAK YERİ: Şehre hakim saat kulesinin bulunduğu tepeye çıkarken tipik evler dikkatimizi çekiyor. Yöre sevimli haliyle yerli turistlerin uğrak yerlerinden biri olma yolunda çok mesafe almış. Evliya Çelebi de Göynük'e yaptığı seyahatte "8 mahallesi 2000 kadar evi vardır, ahalisi tamamen Türktür. 20 Sıbyan mektebi varsa da medrese yoktur" diyor.
YÖRESEL EL SANATLARI ÖN PLANDA: Meydanın hemen yanında yörede yapılan ağaç işlerinin satıldığı küçük bir dükkan karşılıyor bizi. yöresel el sanatları satılıyor burada. .Tabii kente hakim bir tepeye çıkmadan olmaz. Ve o tepeye yolculuk. Dik yokuşu çıkarken sizi gören yöre halkı öyle kim bunlar diye bakmıyor. Güler yüzle “hoş geldiniz “ diyor.
SİT ALANI İLAN EDİLMİŞ: Göynük Kentsel sit Alanı ilan edilmiş. Yöre halkı turistlerin nasıl bir gelir kaynağı olduğunu içine sindirmiş. Turlarla gelen büyük şehirlilerin memnun kalması onlar için çok önemli. Bu bakış açısını bir çok kasabada görmek ne yazık ki mümkün değil. Bize orada anlattıklarına göre Yıldırım Beyazıt 1396'da Göynük-Taraklı’dan bir kısım halkı İstanbul'a yerleştirmiş. Ancak Timur nedeniyle anlaşma bozulunca Göynüklüler İstanbul'dan çıkmış ve Tekirdağ civarına giderek Göynüklü köyünü kurmuşlar.
KÖY ÜRÜNLERİNE BÜYÜK İLGİ: Turdakilerin en çok ilgi gördükleri satış yerleri, yerli üretimin satıldığı yerler. Akı Köy ürünlerinin satıldığı dükkanda bunlardan biri oldu. Özellikle turun hanımları köy ürünlerini ilgi ile izlediler. İlginin boyutunu dönüş yolunda çantaların ne kadar arttığına bakarak görmek mümkündü.
GÜLER YÜZ VE GURUR BİRARADA: Yöre kadınları güler yüzleri ile gelenlere "hoş geldiniz. Göynük'ü beğendiniz mi"diye soruyorlar. "Çok beğendik" cevabı onları memnun ediyor, gururlandırıyor. Göynüklülerin gurur kaynaklarından biri de Fatih'in hocası Akşemseddin hazretlerinin o bölgede oturmuş olması. Biliyorsunuz Akşemseddin hazretleri bilgisinin en verimli çağında, Fatih Sultan Mehmet'in muhasaraya daveti üzerine İstanbul kuşatmasına katılmış. Fatih'e ve Osmanlı Ordusuna verdiği maneviyat ile İstanbul'un manevi fatihi ünvanını kazanmış. Eyüp Sultan'ın kabrini bulmuş. Fetih'ten sonra Göynük'e dönmüş, 1459 yılında vefat etmiş ve 5 yıl sonra Fatih tarafından Göynük'te türbesi yaptırılmış.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Ne guzel yerler! Insan gozlerini soyle bir kisip, butun Turkiye'nin kasabalarinin boyle guzel binalarla dolu oldugunu hayal etmeye calisiyor da... Vay be! Nasil olurdu!

www.elifsavas.com/blog

Punto dedi ki...

Gerçekten ülkemizin keşfedilmeyi bekleyen o kadar çok yeri var ki Sevgili Elif. Bunların başında Karadeniz sahilleri geliyor.

Alp ve Ege'nin Annesi dedi ki...

Bir de elektrik kablolarini topragin altina alabilsek!

Punto dedi ki...

Sevgili Alp ve Ege'nin Annesi. Elektrik kabloları ülke genelinde önemli bir sorun. Sanırım "para" bulamıyorlar!