6 Haziran 2009

Alanya, Alman kenti olmuş artık!...

Gazetelerde bir haber vardı il olmayı isteyen ilçelerle ilgili. Alanya bu ilçelerden biri. Antalya’ya 130 kilometre uzaklıkta ilçe mi olurmuş. Bence il olmaya hak ediyor. Alanya göç alan bir kent. Her yerden göç alıyor ama asıl göçü Batı’dan, Almanya’dan alıyor. Yedi bin Alman yaşıyor şu anda Alanya’da. Sabahın alacakaranlığında sahilde yürüyenleri, spor yapanları hangi kentte görebilirsiniz. Alanya'da bu görüntü artık doğallaşmış olmuş. Bizimkiler Almanları görünce onlarda katılmış bu sabah sporlarına. Almanların çoğu yaşlı. Yani emekli. Şehir Toros Dağları’nın yamaçlarına doğru genişlemiş. Genişlemeğe de devam ediyor. Bahçe içindeki evler yerlerini yavaş yavaş büyük apartmanlara bırakıyor. Alanya’dan bir kaç kareyi sizlerle paylaşmak istedim:

MASMAVİ BİR DENİZ: Alanya'yı cazip bir kent haline getiren güneş, uzun kumsallar ve masmavi denizi. Kent'te yaşayan yabancılar nisan ayından itibaren denizin keyfini çıkarıyorlar.
DAMLATAŞ MAĞARASI: Mağara Kale bölgesine çıkmadan hemen tepenin dibinde yer alıyor. Toplam uzunluğu 30 metre. Kuru, yatay mağara tipinde. 200 metrelik bir alanı kaplıyor. Mağara 15 metre yükseklikte. Astım hastaları için son derece yararlı olduğu söyleniyor. Mağaradaki sarkıt ve dikitlerin M.Ö. 20.000-15.000 yılları arasında meydana geldiği sanılıyor.
SELÇUKLU TERSANESİ: Tersane 1228 yılında SuItan Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılmış. Tersane 56,5 m. uzunluğunda, 44 m. derinliğinde ve beş gözlü. Her göz 7,70 m. genişliğinde, 42,30 m. derinliğinde.
ALANYA KALESİ: Selçuklu sultanı Alaaddin Keykubat tarafından 1225 yılında Roma kale kalıntılarının yerine yaptırılmış. 83 kule ve 140 burca sahip, üç sıra surlarla çevrili olan kale, bütün olarak iç ve dış kale bölümlerinden oluşuyor. Alanya Kalesi 'nin etrafını 6 km lik surlar ile 140 gözetleme kulesi çevreliyor. Eski Alanya bu surların içine kurulmuş.
TEK KAREDE İKİ ALANYA : Kaleden kuş bakışı baktığınızda iki kültürü bir arada görmek mümkün. Kale içinde tarihle birlikte yaşayan eski Alanya, dağlara doğru yaslanmış yeni Alanya.
Kaynak:Antalya web sitesi

4 yorum:

suzan dedi ki...

Akın Abi demek Alanya'ya artık Alamanya desek yeri. Ne kadar çok Alman varmış. Alanya kalesini içten değil ama dıştan fethetmişler..Gezilerini bizimle paylaştığın için sağol...

Punto dedi ki...

Gerçekten öyle Sevgili Suzan. Emekliler ama bizim emekliler gibi değiller tabii. Hayatlarının ikinci baharını baharı hiç bitmeyen bir yerde geçiriyorlar.

Asortik Krep dedi ki...

90larda ben gittiğimde çok hoşuma gitmişti, çok hoş bir yer diye hatırlıyorum.

Punto dedi ki...

Evet Sevgili Asortik Krep; gerçekten Batılı kent. Sevgili Suzan'ın dediği gibi "Alamanya" olmuş Alanya, ama Fethiye de bir başka güzel.