6 Temmuz 2009

Aptal rolündeki zeki çocuğun hikayesi!...

5N 1 K formülünü duymuşsunuzdur. Gazetecilikte haber yazma formülü. Formülü açarsak altı sorunun cevabı olmalı yazılacak haberde. 5 N (Ne, nerede, niçin, ne zaman, nasıl) ve 1K (kim).
Bakın bakalım okuduğunuz haberlerde bu formüle ne kadar uyuluyor?
Nasıl bir ülkedeyiz anlamak çok zor. Gazetecisi araştırmaya gerek duymadan yorum yapar, yargılar, karar verir.
Vatandaş birilerinden bir şey duyar, doğruluğunu araştırmaz bile.
İnsanlar hakkında hemen karar verir, iyidir, kötüdür, aptaldır, zekidir diye.
Aptal deyince aklıma elektronik posta yolu ile gelen bir hikâye geldi. Sizinle paylaşmak istedim:
“İş adamı tıraş olurken bir yandan da berberiyle sohbet etmektedir. Derken, kapının önünden ağır ağır geçmekte olan paspal bir çocuk görürler. Berber, iş adamının kulağına fısıldar;
'Bu çocuk var ya, dünyanın en aptal çocuklarından biridir! Bak; dikkat et şimdi...'
Berber çocuğa seslenir:
'Ali, buraya gel!'
Bunun üzerine çocuk sakince dükkâna girer ve yüzündeki aptalca sırıtmayla berberi selamlar. Berber işadamının kulağına sessizce, 'bak şimdi' diye fısıldar ve bir elinde beş yüz bin, diğer elinde beş milyonluk bir banknot olduğu halde çocuğa sorar:
'Hangisini istiyorsan alabilirsin?'
Çocuk dalgın dalgın bir beş yüz bine bir de beş milyona bakar ve sonunda beş yüz binlik banknotu hızlıca çekerek berberin elinden alır. Berber işadamına döner ve gülerek:
'Gördün mü? Sana söylemiştim' der.
Tıraş bitince işadamı sokağa çıkar ve az ileride kendi kendine oynayan Ali'yi görür. Yanına giderek, neden beş milyonluk değil de, beş yüz binlik banknotu aldığını sorar. Çocuk hiç de aptalca olmayan bir sırıtmayla yanıt verir :
- Eğer beş milyonluğu alırsam oyun biter!'”

2 yorum:

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Akın Amca
sayfanı okurken yanda ki kimliğe takıldı gözüm. "Emekli gazeteci, yengeç burcu" Ve o an anladım ki doğum günün geçmişti. 2 sene önce yazdığım şiir yazısını açıyorum hemen, 4 Temmuz'un geçmiş olduğunu görüp üzülüyorum.
İyi ki doğdun, iyi ki tanıdık seni. Sen bizim çok sevgili Punto Amcamızsın ve artık Can'ın da sevgili Punto Dedesisin...
Sağlıkla, huzurla ve mutlulukla nice yaşların olsun Akın Amca...
Seni çok seviyoruz...

Punto dedi ki...

Teşekkür ederim Sevgili Pınar; doğum günleri bahane bence. Önemli olan gerçek sevginin yaşaması. Ben de sizleri seviyorum.