1 Temmuz 2009

ENVER Yasası sorunları çözecek mi?

Yazının girişine koyduğum bu fotoğrafın ne işi var şimdi diyebilirsiniz. Amacım bağcıyı dövmek değil. Bu fotoğraftan yola çıkarak önemli bir başka noktaya gelmek. “Bu sıcaklarda yeri mi şimdi?” diyebilirsiniz; ama sorun yavaş yavaş kapınızı çalabilir.
Büyüklerimiz, betonarme binalar yerine bu tip evlerde yaşamlarını sürdürdüler. Özellikle ahşap evlerde. Bizim ailede 110 yaşına kadar yaşayanlar var. Bu uzun yaşamda çevrenin, beslenmenin olduğu kadar evlerin de rolü olduğu bir gerçek.
Betonarmeme çıktı, sağlıklı nefes alan evler gitti, şimdi de betonarme binaları "giydirme" modası başladı.
Hatta modasını geçtik, yasalarla mecburi hale getirildi.
ENVER yasasından haberiniz vardır. "Enerji Verimlilik Yasası". Bu yasa bin metrekareden büyük alanların ısıtılmasını merkezi sisteme bağladı. Artık büyük apartmanlarda ferdi ısınma, yani kombi ile ısınma yok. Tabii uygulama yasadan sonra yapılan evler için geçerli. Amaç enerjiyi verimli kullanmak. Üstelik bu binalara "mantolama" yani "giydirme" denen sistemin uygulanması gerekiyor ki ısı hiçbir şekilde dairelerden dışarı çıkmasın.
Bir kısım uzmanlar bu tip binaların hava almayacağını, bunun da uzun vadede sağlık açısından risk taşıdığını söylüyorlar.
Bilemiyorum o kadarını. Benim bildiğim merkezi sistemin uygulanışındaki aksaklıklar ne olacak?
Bizim site 700 daireli. On beş yıldır merkezi sistemle ısınıyoruz ama iş para ödemeye gelince her ay en az yetmiş kişi, yakıt aidatını ödemiyor. Tebligatlar, icralar, avukatlar, yönetimler uğraşıp duruyor.
Sitemizde yakıt aidatları “avans” şeklinde toplandığı için, ödemeyenlerin aidatları da bir şekilde hallediyor.
Doğalgaz faturasını aldıktan sonra aidat paylaşması yapan binalarda ise tartışma bitmiyor. Çoğu bina bu tartışmalar nedeniyle ferdi sisteme geçmiş durumda.
Kavgaların ardı arkası kesilmiyor.
Umarım ENVER yasası işe yarar, yakıt verimli kullanılır, enerjimiz boşa harcanmaz, herkes aidatını da zamanında öder!..
Temennim o; ama tahminim hiç de öyle değil.
İnşallah yanılırım.

2 yorum:

Berceste dedi ki...

Yukari tukursek biyik, asagi tukursek sakal lafi bu durumlar icin sanirim :(((( Isi yalitimi iyi ama evin dogal havalandirmasini bozdugunu hic dusunmemistim ki, cok dogru! Konserve kutularinda, konserve besinler gibi hayat suruyoruz ne yazik ki :(((

Punto dedi ki...

Güzel benzetme Sevgili Dilek. Tam bir konserve kutusu gibi. Sitede yapılan giydirme şekli de aynı. Kırmızı tuğlaları bile kapattılar, yerine tuğla görüntülü plastik yapıştırdılar.
Ben bizim blok için direniyorum şimdilik.