11 Nisan 2010

Hem gezi, hem eğitim. Batı patentli bir okul!

EMRE VE CAN İZLİYOR ÖĞRENCİLERİ: Çimenlerin üzerinde resim yapan öğrencilerin bir de minik izleyicileri vardı. Bizim ikiz torunlar Can ve Emre. Özellikle Emre dakikalarca resim yapan öğrenciyi seyretti.
ÖĞRENCİLER RESİMLERİNİ GÖSTERİYOR: Çocuklar büyük bir ciddiyetle lalelerin resimlerini yaptılar ve toplu halde öğretmenlerine gösterdiler. Özellikle kız öğrencilerin yaptığı resimlerin çok daha güzel olduğunu hemen fark ediliyordu.
HEP AYNI DÜZEN: Her yıl laleleri görmeye gideriz. Bu yıl nedense laleler beni fazla heyecanlandırmadı. Bunda hep aynı düzen içinde lalelerin dikilmesinin rolü vardı sanırım. Emirgan Parkı'nda laleleri düzenleyenler her sene aynı yerlere, aynı şekilde dikiyorlar laleleri. Yaratıcılık hiç yok. Sanırım insan hep aynı düzende gördüğü laleleri kanıksıyor.
Emirgan Parkı’nda bir köşe. 10-12 çocuk çimenlere, banklara oturmuşlar resim yapıyorlar. Gelen geçenin meraklı bakışlarına aldırmadan. Sulu boyalarıyla ciddi ciddi laleleri çiziyorlar. Final çok daha ilgi çekici. Hepsi bir araya geliyor, yaptıkları resimleri öğretmenlerine gösteriyorlar. Öğretmenler de öğrencilerini fotoğraflıyorlar.
Biliyorsunuz önümüzdeki günlerde Köy Enstitülerinin kuruluş yıldönümü kutlanacak.
Bu görüntü beni çocukluğuma götürdü. Beşikdüzü Köy Enstitüsü. Ne yazık ki ülkemiz için çok önemli bir proje belli zihniyetlerin gayretleriyle çöpe atıldı.
Görerek, yaparak eğitim veren bu sistem, bugün Batı ülkelerinin vazgeçilmez sistemi oldu.
Bizde neler olduğunu biliyorsunuz.
Merak ettim sordum hangi okul diye. Zira Türkçe konuşan pek yoktu öğrenciler arasında. İnternational School’un çocuklarıymış. Her milletten çocuklar vardı içlerinde. Türk öğrenci var mıydı bilemiyorum.
Hemen hemen her yıl laleleri görmeye gideriz. Otobüslerle gelen birçok okul öğrencisine de parkta görürüz. Çoğu birbirleriyle şakalaşır, şuursuzca sağa sola koşarlar. Dersi kaynatmanın mutluluğunu yaşarlar.
İlk defa bir geziyi eğitime döndüren öğrenci grubu gördüm.
O da ne yazık ki Batı patentli bir okul çıktı.
Yazık!. Çok yazık.

3 yorum:

Berceste dedi ki...

Emirgan parki ve lalelerin duzeni konusunda kesinlikle haklisiniz Akin amca. Ama gene de valiklari guzel...

Konulari birlestirme yeteneginize her zaman hayranlik duyarim ve super bir gozlemde bulunmussunuz. International School, Ingiliz konsoloslugunun ve Robert College'in ortak calismasinin urunu diye biliyorum. Iki kampusleri var ve fiyatlari da epeyce hurmetli. O sebeple bu kadarcik fark olsun. Ama ne zaman neyi ogrettiklerini de dikkatle dusunmek lazim! Turk ogrencilerden ancak yabanci pasaportlulari kabul ediyorlar bir de!

Punto dedi ki...

Okul hakkında pek bilgim yoktu Sevgili Dilek. Bizim çocuklar cavala cavala koşuştururken bir örnek giyimli öğrenciler dikkatimi çekmişti. Belki de hava atıyorlardı ama uygulama gerçekten hoştu.
Ayrıca köy enstitülerinin kuruluş yıldönümü 17 Nisan'dı. Görerek yaparak öğrenme. Şimdi bu eğitim sisteminin peşinde herkes.
Sana bir tüyo. Seyreden iki minik bizim ikiz torunlar Emre ve Can.

Berceste dedi ki...

O seyredenlere ayrica hayranim Akin amca, sadece buradan ses vermek istememistim :) Ponpon hanim arkadaslari ile oynayacagi gunu sabirsizlikla bekliyor. Yasemin ile o kadar guzel oynadilar ki!