5 Temmuz 2012

Silivri sahillerinde kaş yapayım derken göz çıkarmak!


KUMSAL YOK EDİLİYOR: Silivri'ye bağlı Uyum Kent sahillerinden Maviyelken'e doğru uzanan kumsal. İş makinaları kanalizasyon hattını açarken çıkan taş toprağı denize yığmış. O kumsalın eski hale gelmesi imkansız artık.
GÜZELİM SAHİLLER ÖLDÜRÜLÜYOR: Grayderler harıl harıl çalışıyor. Bir yandan kanalı açıyorlar, bir yandan da denizi dolduruyorlarlar. İstikamet yerleşim alanlarına doğru. Vatandaş" sahilimiz taş toprakla doldurulduktan sonra ne yapalım arıtma projesini" diyorlar.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Marmara kıyılarında özellikle yazlıkların yoğun olduğu bölgelerde önemli bir projeyi başlattı. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş proje ile ilgili şöyle diyor:
“Silivri, Çatalca, Şile ile Kumburgaz ve Selimpaşa gibi beldeler daha önceleri yazlık alan olarak kullanılıyordu. Yaptığımız su, atık su, doğalgaz ve çevre yatırımlarıyla bu belde ve ilçeler hem yazın, hem kışın yaşam alanı oldu. Bu bölgede inşa etmeye başladığımız 10 bin 600 metre tünel inşaatının bitmesiyle Selimpaşa-Silivri ve çevre bölgelerin atık suları denize deşarj edilmeyecek. Selimpaşa Biyolojik Arıtma Tesisi’ne aktarılarak arıtılacak. Arıtılan sular da park-bahçe sulamasında kullanılabilecek. Bu projeyle Büyükçekmece ve Silivri sahilleri atık su sorunundan tamamen kurtulmuş olacak.”
Çok güzel değil mi? Alkışlanacak bir proje. Bu bilgileri okuyunca sevinmiştik. Nasıl sevinmeyelim ki?
Yıllardır yazlıkçılar bir yandan atık suyu denize akıtmak, bir yandan da kirlettikleri denize girmek zorunda kalıyorlardı.
Bu yaz çalışmalar Uyum sitesinden Silivri’ye doğru sahilden ilerliyor, ilerliyor ama fotoğraflarda göründüğü gibi ihaleyi alan firma, kanalı açarken harfiyatı alıp götüreceğine denize atıyor, denizi dolduruyor, sahili yok ediyor.
Anladığım kadarı ile işi veren İSKİ’nin bu işten haberi yok.
Sağı solu aradık. Ne yapıyorsunuz diye? Kaş yaparken göz çıkarmanın tipik örneği bu.
Sağ olsunlar! İlgililer ilgilendiler. Denizi dolduran, sahil katillerini durduracaklarını söylediler.
Bakalım ne olacak?
Yoksa Topbaş sahilleri kurtaracağız derken plajları yok edip rıhtım mı yapmak mı istiyor?
Göreceğiz…


2 yorum:

budak dedi ki...

Arkadaşım şu anki durum nedir ? Denize arıtılıp mı veriliyor şu an yoksa projeyi yarım mı bıraktılar. Beylikdüzünde projeyi yarım bıraktılar şu an ekrem imamoğlu büyükşehirin yarım bıraktığı çalışmayı tamamlamaya çalışıyor. Silivride durum nedir.

Punto dedi ki...

Sayın Budak; Sahili açtılar, boruları koydular, kapattılar. Denizde kumun üstü çamurla kaplandı. Lodosla da gitmedi. Proje ne durumda bilemiyorum ama arıtma yok henüz.