28 Nisan 2013

Dondurma deyince akla “Neron” gelmeli!

Sıcaklar bastırınca çocukların elinde dondurma külahları da belirmeye başladı. Merak ettim çocukların sevgilisi dondurma nerelerden geliyor?
Dondurmanın geçmişi M.Ö. 4. Yüzyıla kadar uzanıyor. Bilmiyorum ne kadarı doğru ama dondurmanın hikayesi www.cicicee.com internet sitesinde şöyle anlatılıyor:
Boğazına düşkünlüğü ile tanınan Roma imparatoru Neron, gladyatör dövüşlerini seyrederken, kendisine lezzetli yiyecekler sunan çeşni başlarını ödüllendirirmiş. Çeşni başlarından biri, bir gün dağın zirvesinden topladığı karları bir kaba doldurmuş, üzerine bal ve çeşitli meyve parçaları dökerek, imparatora sunmuş. Neron, o güne kadar hiç tatmadığı bu yiyeceği çok sevmiş. Ertesi gün de köle ordusunu kar toplamaya göndermiş. Karın üzerine bal ve ezilmiş meyve döktürerek, tarihin ilk dondurmasını hazırlatmış”.
Dondurmanın tarih içinde tüm dünyaya yayılması da şöyle:
13. yüzyılda Marco Polo Çinlilerin buz ve süt karışımını öğrenerek bu metodu Avrupa’ya götürmüş. Zaman içinde buzlu tarifler ortaya çıkmış Fransız ve İtalyan restoranlarında çok ünlenmiş.
1851’de Jacob Fussel, ABD’de dondurma yapıp satmaya başlamış.
Değişik maddelerle hazırlanan dondurmanın İtalyanlara özel ‘Semi-Freddo’ adında bir çeşidi de var.
1900’dan sonra soğutucu makinelerin geliştirilmesiyle dondurma daha da yaygınlaşmış. Dondurmaya lezzet katan külah da ilk kez 1904’te Missouri Louis’de düzenlenen Dünya Fuarı’nda ortaya çıkmış.
Uzmanlara göre dondurma süte oranla 3-4 kat fazla yağlı ve yüzde 12-16 oranında fazla protein içerdiği için kontrollü tüketilmeli.

Hiç yorum yok: