26 Ağustos 2013

TEXAS 2013: FORT WORTH gezisi!

Filiz Kamacıoğlu
Fotoğraflar: Yalçın Kamacıoğlu)

 Fort Worth A.B.D. Texas eyaletinde Dallas’la adeta birleşmiş bir kent. Bilindiği gibi Texas, Amerika Birleşik Devletlerinin güneyinde yer alan bir eyalet. Başkenti Austin. Bölgede petrol, elektronik, uzay, besin, giyim sanayinin yanında bankacılık, sigortacılık sektörleri gelişmiş. Benim için en önemlisi Fort Worth’ün Üniversite şehri olması. “Üniversite”  bulunduğu şehrin kültür açısından gelişmesini sağlayan en önemli unsurlardan.TCU ( Texas Cristian University)  da Fort Worth’un gelişmesinde en önemli etkenlerden biri.

Uzun bir yolculuktan sonra  Dallas-Fort Worth hava alanındayım. Çok geniş bir alanı kaplayan adeta Dallas ve Fort Worth'u birleştirmiş olan bir hava alanı. Amerikalılar her şeyi büyük yapmayı seviyorlar. Dönüşümde alanda kalan vaktimde gözüme ilişen bir broşürde sergi krokisi gördüm. Gidiş kapılarının her biri önünde mozaik veya taş v.s. malzemeden farklı  sanatçılara yaptırılmış eserler yere monte edilmiş şekilde sergileniyordu. Gelen geçen fark etmeden üstüne basarak geçse de benim için hoş bir deneyimdi. Ve Eserleri görmek için kapıları tek tek gezdim. Böylece zaman nasıl geçti anlamadım bile.

Texas bayrağı tek yıldızlı. Her yerde Amerika ve Texas bayrakları beraber kullanılıyor.

Özgür Milli Eğitim binası. Eyaletler kendi programlarını kendileri yapıyorlar. Ziyaret ettiğimiz Üniversitenin Müzik Bölümü başkanı Texas okullarına göre öğretmenleri yetiştirdiklerini ve bu okullarda staj yaptırdıklarını hatta kendi staj öğrencilerini istediği öğretmene gönderdiğini söyledi. Okul broşüründe üniversite mezunlarını Texas okullarında çalışabilecek şekilde eğittikleri notu dikkatimi çekti.

Fort Worth kovboyların memleketi. Rodeo yapılan bina.


 
STOCKYARDS: Ulusal tarihi bölge olarak geçiyor.Ticaret Merkezi.

Tren İstasyonu. Fort Worth’u kuranlar, hayvan yetiştiricileri  demir yolu Dallas’a geldiğinde kendileri rayları döşeyerek trenin Fort Worth’e kadar gelmesini sağlamışlar ve hayvan ticaretine başlamışlar. Hayvan ve et ürünleri trenlerle liman kentlerine götürülüp Avrupa’ya satılmış. Ticaret geliştirilmiş.
 

 

 

 
Eski tren istasyonunda tarihi resimler.

Boynuzluların istasyondan çıkarıldığı yol.


 
 
Kovboylar eşliğinde hayvanların götürülüşü. Belli günlerde tekrarlanan gösteri.

 Geçitten sonra temizlik.
 
“Petting Zoo” da bulunan hayvanlar okşanmak için sergileniyor.

Kovboy amca özellikle çocukların atı sevmesini istiyor. Onlara atı okşatıyor.

Müze’de: Stockyards Eski ticaret merkezi içinde iki oda müze olarak hazırlanmış.


 
Yörenin önemli insanlarının biyografilerini hazırlayıp sergiliyorlar.

Askerlerin kıyafetleri.

Banyo küveti. İlk banyo suyu daha pahalı. Kullanılmış su dökülmüyor, bu suda yıkanmak ise daha ucuz.

Siyah kovboylar çok varmış.

Eski bir eyer.

Lanetli gelinlik. Osmanlı ipeğinden yapılmış. Giyenlere uğurlu gelmemiş. Soldaki kıyafetin şıngırtıları asker konservelerinden alınmış.

Boynuzlardan yapılmış koltuk.

İlk ısıtıcılar ( Elektrikli) ve ütü.

İlk televizyon örneklerinden.

Orjinal haliyle korunan ve hala kullanılan ahşap bayrak direği.

Yerlere Texas’ın yetiştirdiği ünlülerin plakaları monte edilmiş.

Yollarda su püskürten serinleticiler.
Devam edecek

Hiç yorum yok: