4 Ağustos 2013

Bizim çakma ceviz "PİKAN CEVİZİ" çıktı!


Yazlık bahçemizde 7 yıldır büyüttüğümüz “çakma ceviz”in ne tür bir ağaç oldğunu öğrendik. Bir blog dostumuz Yakup ERDEM bu ağacın pikan cevizi olduğunu yazdı.
Küçük bir araştırma sonucunda Batem ( Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü) sitesine ulaştım.
Evet bizim ağaç bir pikan cevizi.
Tohumdan ektiğimiz için 7 yıl beklemişiz.
Cevizin anavatanı Kuzey Amerika.
Ceviz Türkiye’ye 1953 yılında tohum olarak gelmiş. Özellikle Ege kıyılarında üretim yapılmış ve hala daha yapılıyor,
Pikan cevizinin bir çok çeşidi de var. Merak edenler internetten araştrıp öğrenebilirler.
Pikan cevizi içeriğindeki % 71 yağ oranı ve randımanın % 60 civarında olması dolayısıyla çok önemli bir besin maddesi.
Cevizin içeriğindeki yağ asitlerinin % 93’ünü doymamış yağ asitleri meydana getirmektedir ki, bu özellikle beslenme yönünden son derece önemli olup bu doymamış yağ asitleri insan sağlığını tehdit eden kolestrol birikimleri ve damar sertliğini önleyen şifalı etkilere sahip.
Bu bilgiler de BATEM'in internet sitesinden.

4 yorum:

Berceste dedi ki...

Oooo super Akin amca! Siz tohumunu nereden elde etmistiniz?

Punto dedi ki...

Kıbrıs'tan getirilen değişik cevizleri yememiş, önce saksıya sonra da yazlığa dikmiştim Sevgili Dilek.

white glaze dedi ki...


Merhabalar;
Blogunuzu yeni keşfettim ve hemen takibe aldım.
52. takipçiniz benim.
Bana da gelirseniz sevinirim :)
İyi Bayramlar
Sevgiler
http://whiteglaze.blogspot.com
twitter: @_gamzeahmet_

Punto dedi ki...

Teşekkür ederim White glaze. Seve seve gelirim sizi ziyarete.