29 Kasım 2014

İZTUZU plajına da göz diktiler !

                                                                                      27.11.2014
Özelleştirme furyası artık plajlara kadar indi. Aşağıdaki bildiride İztuzu plajı için mücadele veren Ortaca Kent Konseyi’nin bildirisini bulacaksınız;                                                 
İztuzu Plajı: 2008 yılında Dünya’nın en iyi korunan sahili ünvanını kazanan Dalyan İztuzu Plajı, Daha önce Dalyan Belediyesi tarafından işletilmekte idi .  Dalyan Belediyesi’nin  Ortaca  Belediyesi’ne katılması ile işletme hakkı Ortaca Belediyesi’ne geçmiş oldu. Ancak  Haziran 2014’de öğrendiğimiz  ve hukuki dayanağı olmayan özelleştirme uygulaması ile Dalyan ağzı Günübirlik Alan ve Tesislerinin işletme hakkı MUÇEV LTD.ŞTİ. tarafından özel kişilere devredildi.
Haziran ayında açılan davalarda verilen yürütmeyi durdurma kararları Ekim 2014 kaldırıldı. Bunu takiben Muğla Valiliği Ortaca Kaymakamlığına Ortaca Belediyesinin İztuzu plajlarından tahliyesini istedi. Yine Ortaca Kaymakamlığı bu yazıya göre Ortaca Belediyesinin plajları tahliye etmesini istedi. Buna göre 20/11/2014 günü devir teslim yapılmıştır. Ancak plajların tahliyesi için 10 gün süre verilmiştir. Bu süre, 01 Aralık 2014 günü dolmaktadır.
 Bizler Ortaca Kent Konseyi Üyeleri olarak  hukuka  ve  bölge halkının çıkarlarına aykırı   olan bu  sürecin sonlandırılması gerektiği ve  İztuzu plajının kamu eliyle  halkımıza hizmet etmeye devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz.
İztuzu plajının özelleştirilmesi başta plajın doğal ev sahipleri olan caretta carettalar ve mavi yengeçlerin doğal yaşam alanlarını tehdit edecektir. Dalyan kanalındaki çevre kirliliği denetlenemeyecek bu nedenle başta bölgenin en önemli endemik bitki türü olan kum zambakları olmak üzere bölgenin ekolojik çeşitliliği tehdit altına girecektir. İztuzu plajının özel işletmeye devredilmesi plaja girişlerin ücretlendirilmesi ve bu nedenle halkın plajlardan yararlanamamasına neden olacaktır.  İztuzu plajının özelleştirilmesi bölgeye gelecek turist profilini değiştireceğinden küçük işletmelerin ekonomik olarak yaşama şansı kalmayacaktır.  Özel işletmenin plaj gelirlerini kullanım tasarrufu kendisine aittir. Ancak plajın kamu eliyle işletilmesi halinde plaj gelirleri halkın yararına kullanılacaktır.
Özetle İztuzu plajının özelleştirilmesi plajın ve bölgenin tüm değerlerinin kar hırsının insafına terk edilmesi anlamına gelmektedir. Bu uygulamanın dünyada örneği ancak gelişmemiş ülkelerde yaşanmaktadır. Gelişmenin insanlığın ortak amacı olması nedeniyle insanlığın ortak değerleri çiğnenmektedir. Yaşam kaynaklarının özel çıkar gruplarına sunulması kamu yararının ve hukukun kamu görevlileri tarafından çiğnenmesidir. Yukarıda saydığımız tüm bu gerekçelerden dolayı İztuzu plajı mutlaka kamunun elinde kalmalıdır.
Bizler Ortaca Kent Konseyi mensupları olarak yerel ve ulusal bütün sivil toplum kuruluşlarını, siyasi erkleri, basın-yayın kuruluşlarını ve tüm halkımızı haklı mücadelemize destek olmaya çağırıyoruz. 
  
Ortaca Kent Konseyi yönetim kurulu        

        

1 yorum:

Bukle dedi ki...

Offff!!!!!