3 Aralık 2014

Kahve meyvesi kiraz gibi yeniyor!

 Kahve ağacının ilk bulunduğu yer Habeşistan. Kaffa yöresinin Arapça karşılığı "qahwah " .. Kahve bugünkü anlamını 14.yüzyılda kazanmış.
Gahwah Türkçe’de 'de "kahve"ye dönüşmüş, buradan da  café, caffe, koffie, coffee, koffie, Kaffee şekline gelmiş..
Çiçekleri beyaz. Meyvesi kirazı andırıyor. Kırmızı meyvenin içinde iki çekirdek var.
 Bol yağış alan, ortalama sıcaklığın 18-24°C arasında bulunduğu ve don olayının görülmediği, ekvatorun 25 Kuzey'i - 30 Güney'i arasındaki kuşakta yetişiyor.
Kahve çiçeği beyaz renkte ve yasemin gibi kokar.
Kahve meyvelerinin çok düzenli kontrol edilmeleri gerekir, çünkü olgunlaştıktan sonra 14 gün içinde çürümeye başlarlar.
Kahve tarımı aynı cins kahvelerden de yapılsa yetiştikleri bölgenin toprak, iklim yapısı ve o bölgedeki geleneklerden gelen işleme yöntemlerine göre değişiklik gösterebilirler. Sıklıkla bilenen yöresel kahveler aşağıdaki gibidir:
Ethiopian Yirgacheff  Şarabımsı buruk tadı olan Etiyopya kahvesi.
Rio Minas  Genellikle Türkiye'de ve balkanlarda türk kahvesi için sıkça kullanılan ekonomik bir Brezilya kahvesi.
Sumatran – Düşük asit dengesine sahip Endonezya kahvesi.
Supremo – Kolombiya'da en kaliteli kahve kategorisine verilen ad.
Excelso – Kolombiya'da Supremo'ya göre daha küçük boyutlara sahip kahve çekirdeği. Filtre kahve harmanlarında sıkça kullanılır.
Antigua – Guatemala'nın Antigua ovasında yetişen çikolatamsı ve baharatlı lezzetleriyle ön plana çıkan kaliteli kahvedir.
Tarrazu – Kosta Rika dünyanın en prestijli ve dengeli kahvelerini üretmektedir. Fındıksı, çikolatamsı tatlar içeren ve finca adı verilen çiftliklerde yetiştirilip işlenen bu kahve Tarrazu ismiyle bilinmektedir.

Kaynak: Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hiç yorum yok: