18 Kasım 2008

Gülhane Parkı'nın yeni yıldızları:FAYTONLAR

SONUNDA BİRİLERİ AKIL ETMİŞ: Küçük tur otuz, büyük tur elli lira. Artık Gülhane Parkı'nın faytonları var. Sizi Sultanahmet Meydanı'ndan alıyor, Gülhane'yi gezdirip bindiğiniz noktaya getiriyor. Geç kalınmış uygulama ama birileri akıl etmiş işte. HAVUZ BAŞI, DİNLENDİRİR İNSANI: Havuz etrafında oturup suyun sesini dinlemek insanı dinlendiriyor. Bu sese bir de kuşların cıvıltıları eklenince keyfin doruğuna ulaşıyor insan. Bir an şehrin sersemleten uğultusundan uzaklaşıyorsunuz.
Son zamanlarda hiç Gülhane Parkı’nı gezdiniz mi? Gezmediyseniz sizi bir sürpriz bekliyor. Faytonlar.Büyükada’nın faytonları Sultanahmet Meydanı’na gelmiş. Fayton sizi Sultanahmet’ten alıyor, verdiğiniz paraya göre küçük turla ya da büyük turla çevreyi, Gülhane’nin içini dolaştırıyor ve tekrar Sultanahmet’te bırakıyor. Güzel bir uygulama. Sultanahmet’te turistlerin peşinden koşan ve kartpostal satmaya çalışan çocuklar yok artık.
OTURMA GRUPLARI AŞIKLARIN İŞGALİNDE: Parkın ana yolunun dışında üst tarafta bir yol daha var. Bu yol üzerinde dinlenmek için oturma grupları konmuş. Bizim gezdiğimiz hafta arası aşıklar bu oturma gruplarını tek tek işgal etmişlerdi.
Gülhane Parkı’na gelince; bir hayli yeni düzenleme var parkta. Parkı ikiye bölen ve trafiğe kapatılan ana yolda öyle salına salına yürümeniz çok zor. Her an bir görevli aracıyla geçebilir yanınızdan. Hem de son sürat.Vatandaşa kapalı olan yol ilgililere açık tabii.
Gülhane Parkı’nın tarihçesini incelersek şunu görüyoruz; Park aslında Topkapı sarayı’nın dış bahçesi. İçinde güller ve koru olan bir bahçe.163 dönümlük alanın park haline getirilip halka açılması Cemil Paşa’ya nasip olmuş. 1912 yılında.
Parkın bir başka özelliği Atatürk’ün halka Latin harflerini ilk gösterdiği yer olması. Tarih 1 Eylül 1928. Yıllardır çok kötü ve harap bir şekilde bulunan park, 2003 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edildi.
İSTEYENE KLOZETLİ, İSTEYENE NORMAL TUVALET: Parkın içinde bir de tuvalet var. Güzel bakımlı. Ücretli tabii. Belediye her türlü vatandaşı düşünmüş. Normal tuvalet arayanlara normal tuvalet yapmış. Alafranga tuvalet arayanlara da klozetli tuvalet yapmış. İki tuvalet karşılıklı. Sıkışan vatandaşları bekliyor. Böyle bir uygulamayı ilk kez gördüğüm için sizlerle paylaşmak istedim.

6 yorum:

B5 dedi ki...

Burayi görmeyeli bir 15-16 yil olmustur herhalde Punto amca. Hayvanat Bahcesi halini biraz animsiyorum, bir de oradaki hayvanlara ne kadar üzüldügümü. Cok degismise benziyor.

Tuvalet uygulamasindan ziyade yazilarin hazirlanis tarzi degisik gercekten. Hangi kurallara göre "Normal" uygulamasi beni düsündürdü. Ben anlamazdim ilk gördügüm saniye. Ve tabii bir de bu yazilari yazicidan basarak hazirlayiverirdim bir zahmet. Levha icin param yoksa eger.

Sevgilerimle,

Asortik Krep dedi ki...

Bende Uzunbey'le baharda bira içmeye giderdim hep :) Sonra çok küçükken Çağıl'ı götürmüştük en son hayvanlara bakmaya ..Hayvanların ve parkın döküntü halinden sonra da bir daha gitmedik..
Tuvaletleri turistler için yapmışlar belli..Çünkü yabancılar bizim alaturka tuvaletlerden hoşlanmıyor. Bende B5 e katılıyorum.Bu kadar turistik bir yerde mutlaka tabela olmalı.Ülkemizde ki zihniyet bir olayı yapana kadar, kontrol mekanizması daha sonra devreye girmiyor.

Punto dedi ki...

Hayvanlar yok artık Sevgili B5. Bir kaç havuz yapılmış. Daha çok etrafı kafesli oturma grupları var. Tuvalet konusunda ne söylesen haklısın. Turistler hiç düşünülmemiş. Birisi oturup yazmış işte.

Punto dedi ki...

Evet Sevgili Asortik Krep. Birileri bir şey yapmış, farklı bir göz kontrol etmemiş. Yine de şehrin gürültüsünden uzaklaşıp nefes alınacak bir yer. Fayton gezileri de turistik bir hava katmış parka.

Tijen dedi ki...

Akın abi,
Klozet resimlerine bayıldım! Gülhane Parkı'nı ne severim. Bilmem kış çiçekleri açmış mıdır? Aralık'tan bir enstantane var zihnimde. Ah hatırlayamıyorum, neydi o çiçeklerin adı? Kırmızılar, beyazlar? Hah buldum, kamelya. Açmış mıydı kamelyalar?

Punto dedi ki...

Sevgili Tijen. Bol bol gül gördük, hatta KKTC için bir alan ayırmışlar, oraların bitkilerini dikmişler. Doğrusu kamelya görmedim, belki ben dikkat etmedim. Açmış olsalar mutlaka görürdüm diye düşünüyorum.