18 Şubat 2009

Gemi kazaları ve eğitimin önemi

Pazartesi gecesi saat 23. 00’de çalan telefonla irkildim. Arayan beraber çalıştığımız 2. Kaptanım Bülent kaptandı. "Olaylardan haberiniz var mı ?diye sordu. Gecenin bu saatinde aradığına göre mutlaka önemli bir şey vardı, hiç bir şeyden haberim olmadığını söyledim.
Birinci haber bizim gemide yangın çıkmış, Kefken açıklarında yanıyor” dedi. O haberi bende izlemiştim ama gemiyi geçen hafta satın alanlar ismini değiştirmişler ve hemen sefer göndermişlerdi.
“Deniz haber com’ da haberi geçmişler, geminin de resmi var” diye ekledi. “İkinci haber çalıştığımız şirketin Aslı- S isimli gemisi de Balıkçı adasına çarpmış, deniz kirliliği olmamış ama gemiyi yüzdüremiyorlarmış” dedi. Her iki gemide benim daha önce çalıştığım gemilerdi.
Çok üzülmüştüm. İyi kötü hatıralarımın olduğu gemilerin başına gelenler beni bir hayli üzmüştü.
Bülent kaptanın dediği gibi biz o yanan gemiyi teslim edene kadar üzerine titremiştik.
Aslında Gemilerle kaptanları arasında duygusal bir yakınlaşma olur o gemiler bizim evlatlarımız gibidirler. Zira her bir köşelerinde emeğimiz, alın terimiz vardır. Ayrıca oradaki emeğimizin karşılığında kazandıklarımızla da çocuklarımızı büyütüp okuttuk ve ailemizi geçindirdik.
Kazaların nedenlerini bilmiyorum ama daha önce yazdığım bir yazımda da eğitimin önemini vurgulamıştım. Yanan gemiyi alanlar bir haftada sefere gönderdiler. Eski personelden kimse yeni firmaya gitmemişti.
Yeni personelle donatılan gemide doğru dürüst role talimi yapılacak zamanları da yoktu. Yine de gemiyi terk edebilmeleri bile bence başarı.
Çok şükür can kaybı olmamış.
Aslı- S gemisini de salı günü saat 17 00’ da yüzdürmüşler. Herhangi bir deniz kirliliği olmamış. Bu olaylar eğitimin önemini daha da gerekli hale getiriyor.
Eğitim, Eğitim, Eğitim diyorum.

4 yorum:

WarhaWk - Cenk dedi ki...

Merhaba Punto ağabey,

Bloğunuz bilgi açısından çok zengin
ve eğitici.Ben de stajımı bir dergi
veya gazetede yapmayı düşünüyorum.

Sevgi ve Saygılarımla,
Cenk

Punto dedi ki...

Sevgili Cenk. Punto'yu izlediğin için teşekkür ederim. Stajını küçük bir gazetede yapabilirsen daha çok şey öğrenebilirsin. Büyük gazetelerde de insan tanırsın. Tercih senin.

Adsız dedi ki...

bu konulara değindiğiniz için teşekkür ederim.

Punto dedi ki...

Yıllarını denizde geçirmiş olan Muharrem Kaptan, tecrübelerini sizlerle paylaşmaya devam edecek Sevgili Adsız.