8 Mayıs 2012

Almanya’da eğitimin gözdesi meslek okulları!

Eğitim sistemimiz sil baştan yapılınca insan merak ediyor gelişmiş ülkelerde eğitim ne durumda? Öyle ya. Örnek o ülkeler.
En yakın dostumuz Almanya’dan başlayalım ve diğer yazılarımızda Amerika’yı İngiltere’yi ve diğer bazı ülkeleri inceleyelim.
Almanya’da eğitim sisteminin gözdesi meslek eğitimi. Birinci öncelik yani. Tüm sistem bu felsefeye oturtulmuş.  Oran çok yüksek. Yüzde 80’ler civarında. Ülkenin sanayisinin çok gelişmiş olması önemli bir faktör meslek eğitiminin gelişmesi için.
Almanya sistemi hem okul hem işyerinde çalışma şeklinde oturtmuş. Yani öğrenci ilk yıl hem okula gidiyor hem de işyerine gidip çalışıyor. Zaten okula kaydolabilmek için bir işyerine girmenizi şart koşuyorlar. İşyerini siz buluyorsunuz. Ondan sonra okula giriyorsunuz.
Bir önemli nokta da ders kitaplarının devlet tarafından ücretsiz dağıtılması. Almanlar uyanık. Aynı ders kitaplarını işi bitince geri topluyorlar ve yeni gelen öğrencilere dağıtıyorlar. Her yıl kitap basmak yok yani.
Üniversiteye giriş sınavsız. Öğrenci notlarına göre ilköğretimden ayrılıyor. Genel lise eğitimi alıyor. Bu eğitimi tamamlayınca ne olmak istiyorsa devlet onlara bu alanda okul buluyor.
Önemli bir nokta da öğrenci taşıma işi. Toplu taşıma araçları öğrencilere ücretsiz hizmet veriyor.
Tabii en önemli noktalardan biri de üniversiteler dahil tüm okulların ücretsiz olması.


Hiç yorum yok: