Hemen internete girip küçük bir araştırma yaptım Özbek giysileri hakkında. En geniş bilgiye baktabul sitesinden ulaştım. İşte Özbek giysileri hakkında kısa bir bilgi turu:
Özbek giysilerinde renk ve nakış önemli bir yer tutar.
Kıyafetlerin çoğu aileyi büyüden, nazar değmesinden, koruma fonksiyonunu taşıyor. Damadın evine gelini nakışlarla süslenmiş olan şal altında götürüyorlar. Çift için ayrılmış olan odanın duvarlarını ve yatağı şallarla süslüyorlar. Bu şalların adı, ”şüzani’.’ Asıl anlamı “iğneyle dikilmiş olan” demek. Günümüzde de bu atalardan kalan adet saklanmış.
Milli kıyafetler şimdi de orijinalliğini sağlamak amacıyla elle yapılıyor.
Ülkede bedene giyilen elbiseye “köylek’’ deniyor. “v” yakalı, iki parçadan oluşan elbisenin üst kısmı vücuda oturacak şekilde, alt kısmı bol. Etek uçlarına bir sıra fırfır dikilerek süsleniyor. Yaka, ince plilerle hazırlanıyor. Kollar bileğe doğru bollaşarak el üzerine kadar iniyor, uçları yine ince plilerle süsleniyor. Elbisenin boyu da ayak bileği hizasında.
Köylekin üzerine giyilen kısa yeleğin adı nimçe. Düz ipekli kumaşlardan veya kırmızı kadifeden dikiliyor. Yakası “v”kesimli, vücuda oturacak şekilde hazırlanan nimçenin boyu bele kadar.
Ayağa etik (çizme) veya topuklu ayakkabı “tufli’’ giyiliyor. Saçlar birden fazla örülüyor. Başa zincir işi (suzeni) veya goblen işlemeli doppi giyiliyor. Sim iplerle dokunmuş kumaşlardan dikileni genellikle gelinler tarafından kullanılıyor. Ve “tes kalpak’’ adını alıyor. Bu başlıklar yaklaşık 5 cm. yüksekliğinde ve kare formlu.
Gördüğünüz gibi Özbek kültürü Orta Asya’dan gelmiş, torunumun üzerine yerleşmiş.
Bu fotoğraf gelecekte torunum için
güzel bir anı olacak artık.
2 yorum:
Pek de yakışmış Selinciğe
Ailemizin nazar boncuğu o Sevgili Mahzun Prenses.
Yorum Gönder