12 Nisan 2012

Almanların torpilinden kurtulan DUATEPE!


  Muharrem Kaptan yazıyor:
 Sizlerle aile anılarımı paylaşmayı seviyorum. Bu bilgilerin hiç değilse sanal âlemde kalması, gelecek kuşaklara belki ışık tutacaktır.
İşte bir anı:   
 Giritlioğlu Hacı Şakir Reis ve oğullarının DUATEPE isimli gemisi, ikinci dünya savaşında Giritlioğlu Mustafa kaptanın (Babamın amcası) idaresinde Romanya’dan İstanbul’a gelirken Bulgaristan sularında yüküyle birlikte Alman torpidobotu tarafından durdurulmak isteniyor. Mustafa kaptan durmayınca torpille batırmak istiyorlar. Mustafa kaptan yaptığı manevralarla 3 torpilden de kurtuluyor ve gemiyi Bulgar hududundaki Rezve Deresi’nin Türk tarafındaki kumluğa bindiriyor.
İkinci Dünya savaşına Türkiye girmediği ve gemi de Türk tarafında oturduğu için Almanlar daha fazla sokulamıyor ve gidiyorlar. Geminin karaya oturduğu haberi Fener’e geliyor. Maksut Dede, Zekeriya Amca ve akrabanın erkekleri iki motorla Rezve’ ye gidiyorlar. Önce geminin içindeki yükü boşaltıyorlar. Sonra iki motor geminin iki tarafında pervanelerini çalıştırıp kanal açıyorlar ve gemiyi yüzdürüyorlar.
Sonra yükü tekrar yükleyipİstanbul’a geliyorlar. Geminin yükü Radyo, radyo yapımında kullanılan parçalar, Batarya ve pil (O zamanki radyolar lambalıydı bir batarya ve birde pille çalışıyordu), çok miktarda manifatura ( Kumaş , bez vs.) idi. Rahmetli babam da ikinci dünya savaşından sonra o gemide amcasıyla çalışmıştı. DUATEPE daha sonraİskenderun’da yanarak battı.

Hiç yorum yok: