1 Nisan 2012

"Kuş evleri" günümüzde de yapılmalı!

BİR KÜLTÜRÜN SON KALINTILARI: Kapalıçarşı bölgesindeki Büyük Yeni Han'ın çatı altına yapılmış kuş evi. Bakan yok, ilgilenen yok. Hanın dış yüzü ile birlikte harap olmuş kuş evi de...
Bu yıl kış zor geçti gerçekten. Doğu karlı günlere alışık ama onlar bile “pes” dedi. Bizim dediğimiz gibi. Ağır kış şartlarında hayvanlar da karla kaplı doğada karınlarını doyurabilmek için yaşam savaşı verdiler. Özellikle kuşlar… Pencere önlerine konan ekmek kırıntıları, buğdaylarla kuşları beslemeye çalışanlar oldu tabii.
Kapalıçarşı gezisi sırasında eşimin gözüne binaların yüzüne yapılan kuş evleri çarpmış. Hemen fotoğraflamış. Ben de biraz araştırma ile kuş evlerinin bizim önemli kültürümüz olduğunu gördüm. Türk mimarisinde 16. Yüzyıldan itibaren kuş evlerine rastlanıyor. Özellikle İstanbul ve Anadolu’nun bir çok kentinde serçe, saka, kırlangıç gibi korunmaya muhtaç küçük kuşlar için yapılmış bu barınakları görüyoruz. Günümüz mimarları ise böyle bir şeyi düşünmemişler bile. Bunca site kuranlar bir noktaya pekâla kuş evleri yapabilirlerdi diye düşünüyorum.
Ne dersiniz?

Hiç yorum yok: