10 Mayıs 2012

İngiltere’de eğitim çok seçenekli!

4+4+4 eğitim sisteminin ne getirip ne götüreceğini daha iyi anlamak için gelişmiş ülkelerin eğitim sistemlerini incelemek gerektiğini söylemiştim. Örnek olarak Almanya’yı incelemiş ve Almanya’da meslek eğitiminin gözde olduğunu yazmıştım. Bu konuda İngiltere’ye bir göz atarsak orada da çocukların yeteneklerine göre bir eğitim sisteminin uygulandığını görüyoruz.
İngiltere’de temel eğitim 5-16 yaş arası çocuklar için zorunlu. 16 yaşından sonra seçeneği çok akademik ve meslek eğitimi uygulanıyor.
İngiltere’de eğitimin amaçlarını şöyle sıralayabiliriz:
Çocuklara sorumluluk kazandırma, bilgi kalitesini geliştirme, öğrenme için gereken kaynaklara erişimi sağlama,  becerileri geliştirme, çevre, küreselleşme, yeni bilgi teknolojileri eğitimi verme.


2 yorum:

Berceste dedi ki...

Ingiltere'deki egitim sisteminin cok basarili ve iyi oldugunu soyleyemeyecegim ne yazik ki :((( Bizdeki sistemi de onlardan ornek alarak uygulamalari zaten bozuyor herseyi :((( Kendi icimizde, kendi kulturel yapimizla, aile yasantimizla paralel bir egitim sistemi dusunulse, hani terzinin elbise diktigi gibi, bunlar basimiza gelmeyecek. Egreti supermarket usulu elbiseleri Avrupa Birligi'ne giris kisvesi altinda, kendi ic benliklerindeki yamalarla bize sunmalari getiriyor basimiza ne getiriyorsa :((( Benim ufaklik 3 yasinda ve tas catlasa 10 dakika yerinde oturuyor! 1-1,5 sene sonra ondan okula gitmesi bekleniyor. Nasil sirada oturtacaklar, haydi oturttular, cocukta bu ne tip bir tepkiye yol acacak, nasil bir psikolojik alt yapi olusturacak, dusunmek bile istemiyorum :(((

Punto dedi ki...

Sevgili Berceste; Okul çağına gelmiş ya da yaklaşmış çocukların annelerden endişe dolu yakınmalarına kulak misafiri oluyorum. Özellikle Mete'yi ana okulundan aldığım günler. Hepsi çocuklarının geleceklerinin belirsizliğini dile getiriyorlar. Sisteme güven duymuyorlar.