13 Haziran 2013

Penguen MEDYA!


Sosyal medya fark etmiş  NTV  afişi bile olduğu gibi yayımlayamamış. Seyircinin gördüğü afişte tayyip kelimesi silinmiş..Altta aslı var!
Fotoğraftaki görüntü ARŞİV oldu. Temizlediler. Mesleğin Penguen’leri ne zaman temizlenir dersiniz?. Ben yaşarken görebilir miyim? Şu günlerde aslan SOSYAL MEDYA sesleri yükseliyor! Oysa bu yöneliş aslında çok doğru ve hayırlı değil!
Bugün iş görüyor! İyi ki varmış dedirtiyor. Ama öyle mi olmalı?. İletişimi gazeteciler yapmalı. Yapabilmeli. Haber gerektiği gibi sorgulanmalı. Profesyonel bir süzgeçten geçmeli. Sosyal medyanın havuzu gibi halka tamamen açık aynı anda da hatasını en aza indirmiş olmalı! Zira haber yeri ve zamanı geldiğinde ağır ve de öldürücü bir silahtır. Hele toplulukların protestoları sırasında… Mesele bu… Sosyal medyaya ihtiyaç arttıkça tehlike de artıyor. Haberin arasına öfke, nefret, öteki olmak gibi gerekçeler girebiliyor. Gerçek dışı unsurlar da katılabiliyor. Ve gerçeği görmek, bulmak zorlaşıyor. Gerçek uzaklaşıyor.
Teksas’dan CNN (İnternational) canlı yayınla Taksim Gezi parkı olaylarını verdi. İzledim… Sunucu protestocu gençlerden İstanbul’dan aldığı notu okumak aktarmak zorunda kaldı; “Bana Türkiyeden ısrarla iletilen bir konu var. Burada onu da aktarmalıyım. Gezi olayları başladığında Türk televizyonları bazı haber kanalları olayı görmemiş. Penguen dokümanteri yayınını sürdürmüşler. Bugün Türk meslektaşlarımız inanılmaz bir ölçüde itibar kaybına uğradı. Tabii orada ağır bir baskı olabilir!”

Medyanın itibar kaybı inkar edilemez! Katılamadığım yorum da yaptılar. Bundan önceki hükümetler bu tür gösterileri anında bastırır, uzamasına fırsat vermezdi dediler… Oysa Türkiye değil 20 yıl öncesinin artık bir hafta önceki ülke de değil. Gezi parkını dolduran ve direnen bu gençler DÜNYA ile iletişimde… Dünya’nın her yerine anında ulaşabilecek bir tekniği kullanabiliyorlar. Daha da önemlisi siyasi önceliklerini söz demokrasi olunca ikinci plana itip tek yürek olabiliyorlar. Gerçeği saklamak, olayları saptırmak, halkı kandırmak daha da zor… Artık imkânsız.
Yaniiii... Aman duyulmasın demenin bir anlamı yok… Artık koltuğunu sağlama almak için yandaş olmak, yaranmak yetmiyor... Foyalar ortaya çıkıyor…

Hiç yorum yok: